Meer dan 9.100 Turkse agenten geschorst om vermeende banden met Gülen

Print
Meer dan 9.100 Turkse agenten geschorst om vermeende banden met Gülen

Archiefbeeld Foto: REUTERS

De Turkse politie heeft woensdag de schorsing van meer dan 9.100 agenten aangekondigd, die ervan beschuldigd worden banden te hebben met de verbannen predikant Fethullah Gülen. De Turkse overheid houdt Gülen verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep van 15 juli vorig jaar, wat de man zelf ontkent.

De 9.103 politieagenten werden geschorst vanwege de nationale veiligheid, stelt de politie in een verklaring op haar website. Ze worden ervan verdacht in contact te staan of banden te hebben met het Gülen-netwerk.

Woensdagochtend werden ook al zo’n 1.120 vermoedelijke Gülen-aanhangers binnen de politie opgepakt, zo berichtte het Turkse persagentschap Anadolu. In Turkije loopt tegen 3.200 mensen een arrestatiebevel, en er zijn 8.500 politieagenten ingeschakeld om ze te vatten, aldus het agentschap nog.

De arrestaties en schorsingen volgen tien dagen na het Turks referendum, waarbij de Turken instemden met het uitbreiden van president Recep Tayyip Erdogans bevoegdheden.

Uitlevering

Over drie weken brengt Erdogan een bezoek aan de Verenigde Staten, waar Turkije opnieuw het verzoek om Gülens uitlevering ter sprake zal brengen. De man leeft daar in ballingschap.

Sinds de mislukte staatsgreep, waarbij 240 doden vielen, werden al 46.000 mensen opgepakt in Turkije. Ook werden 120.000 mensen ontslagen of geschorst bij het leger, de politie, het onderwijs of een openbare dienst.