‘Thuis’ doorbreekt taboe over seksuele hulpverlening

Print
‘Thuis’ doorbreekt taboe over seksuele hulpverlening

Foto: VRT

De VRT introduceert vanavond een gevoelig thema in Thuis: rolstoelgebruiker Luc Bomans wil seks. Hij heeft die ook. Tegen betaling, met een ‘zorgverleenster’. Géén prostituee, benadrukt vzw Aditi, die werkt rond intimiteit bij ouderen en personen met een handicap. “Super dat dit getoond wordt, want wij krijgen 500 oproepen per jaar.”

Er was een ruzie over ontstaan. Luc Bomans, intussen al enkele seizoenen in een rolstoel, had al even lang geen vriendin of seks meer gehad. De enige die hem nog ‘schat’ noemde, was Rosa, zijn verpleegkundige. Donderdagavond kwam het tot een schrijnende confrontatie tussen de twee: Luc greep Rosa’s borst vast tijdens een knuffel, waarop zij hem een mep in het gezicht gaf. “Seks?” Lowieke, zoon van Luc, kon er even niet bij. Maar Rosa kwam meteen met een oplossing voor de seksuele frustraties van zijn papa: een meisje uit het telefoonboek.

Taboe

“Seksuele dienstverlening dus”, zegt Steven De Weirdt van vzw Aditi, die kwetsbare ouderen en personen met een handicap verder helpt met vragen, problemen én frustraties rond intimiteit. “Wij krijgen zo’n 500 aanvragen per jaar, en dat kun je niet vergelijken met prostitutie. Hier vertrek je vanuit een zorgvraag en een zorgomgeving, dat is een heel ander verhaal. En toch heerst er nog zo’n taboe over. Bijna iedereen vindt dat mensen met een handicap recht hebben op seksualiteit. Hoe? Dat kunnen ze niet invullen. En daarvoor hebben wij een zeventigtal medewerkers, die speciaal zijn opgeleid om hen verder te helpen. Niet alleen mensen in een rolstoel, zoals Luc, maar ook patiënten met een open rug, die met heel wat katheders zitten bijvoorbeeld, of mensen met autisme.”