Edward Brands: “Ik heb er spijt van dat het zo uit de hand is gelopen”

Print
Edward Brands: “Ik heb er spijt van dat het zo uit de hand is gelopen”

Foto: Tom Palmaers

Tongeren / Hasselt -

Voor het Tongerse hof van assisen heeft de beschuldigde Edward Brands woensdag het laatste woord gekregen, voordat de jury en het hof zich terugtrokken om te beraadslagen over de schuldvragen. “Ik heb er heel veel spijt van dat het zo uit de hand is gelopen. Het was niet mijn bedoeling. Ik heb er spijt van”, zei de 47-jarige Nederlander die terechtstaat voor het doodslaan van de 44-jarige dakloze Mostapha Atillah in een kraakpand aan de Oude Statie in Hasselt op 26 oktober 2014.

De burgerlijke partijen en het openbaar ministerie menen dat Brands schuldig verklaard moet worden aan moord. Hij riskeert dan een levenslange celstraf.

De verdediging met advocaten Van Overbeke en Daeninck zijn echter van oordeel dat het om een uit de hand gelopen vechtpartij gaat. Zij spraken van het met voorbedachten rade opzettelijk toebrengen van slagen met ongewild de dood tot gevolg. Als Brands aan die tenlastelegging schuldig verklaard zou worden, riskeert hij maximaal 15 jaar opsluiting.

Rond 17.45 uur trokken de jury en het hof zich terug om te oordelen over de schuld van Brands. Woensdagavond zal de uitspraak volgen. Donderdag volgen nog de debatten over de strafmaat.