België stemde ‘ja’ voor Saudi’s in vrouwenrechtencommissie: “Een schande”

Print
België stemde ‘ja’ voor Saudi’s in vrouwenrechtencommissie: “Een schande”

Archiefbeeld Foto: AFP

De Verenigde Naties hebben vorige week vrijdag niemand minder dan Saudi-Arabië verkozen tot lid van de VN-Commissie voor Vrouwenrechten. Nu blijkt dat ook ons land ‘ja’ heeft gestemd. Dat wordt bevestigd in regeringskringen.

Saudi-Arabië is opgenomen als lid van de VN-commissie Vrouwenrechten. Die commissie moet zich inspannen voor ‘het promoveren van gendergelijkheid en de empowerment van vrouwen’.

De verkiezing lokte heel wat verontwaardiging uit. ‘Dit is als het benoemen van een pyromaan tot chef van de brandweer’, reageerde Hillel Neuer, directeur van de ngo UN Watch. De Verenigde Naties sturen aldus het signaal uit ‘dat alles te koop is voor petro-dollars en politiek gewin’.

De Vrouwenrechtencommissie omvat 45 landen. Saudi-Arabië werd verkozen bij een geheime stemming door de 54 leden van ECOSOC, de Economische en Sociale Raad. Riyad kreeg de goedkeuring van 47 van de 54 leden. Van die 47 stemde ook België voor de toetreding van Saudi-Arabië, zo is te horen in regeringskringen.

Wouter De Vriendt van Groen reageert dat dit een schande is.

Een belangrijke kanttekening is dat er zoveel zitjes waren als kandidaten. Dat betekent dat alle landen die zich aanmeldden om te zetelen in de commissie ook verkozen zijn. De Saoedi’s kregen met 47 stemmen wel het kleinste aantal stemmen van alle kandidaten.