Eindelijk! Videoscheidsrechter debuteert op WK in Rusland

Print
Eindelijk! Videoscheidsrechter debuteert op WK in Rusland

Foto: BELGAIMAGE

Op het WK voetbal van komend jaar in Rusland zal er tijdens de wedstrijden gebruik gemaakt worden van videoscheidsrechters, zo bevestigde FIFA-voorzitter Gianni Infantino woensdag op het 67e congres van de Zuid-Amerikaanse voetbalconfederatie Conmebol in de Chileense hoofdstad Santiago.

“Tot nu toe hebben we alleen maar positieve reacties over het systeem gehoord”, vertelde Infantino. “Daarom hebben we beslist om op het WK in Rusland gebruik te maken van videoscheidsrechters. Het is niet normaal dat alle toeschouwers in het stadion en de televisiekijkers wereldwijd in enkele seconden tijd zien of de scheidsrechter al dan niet een fout heeft gemaakt en dat net de scheidsrechter de enige persoon is die er zich niet van bewust is.”

Dit seizoen werden er in heel wat competities al testen gehouden met videoscheidsrechters, zoals op het WK voor clubs in Japan en in de Jupiler Pro League. In de hoogste klasse van het Belgische voetbal werden al zo’n veertig offlinetesten gehouden. De Pro League en de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) gaan volgend seizoen over tot een onlinetestfase van de videoscheidsrechters, die bij vier spelfases eventueel mogen ingrijpen: na een doelpunt, strafschopfase, uitsluiting of bij een verkeerdelijk bestrafte speler.

Bij de offlinetesten in de Belgische competitie analyseert een videoscheidsrechter in een busje buiten het stadion de wedstrijdbeelden, maar komt hij nooit tussenbeide. Hij heeft dus geen impact op het wedstrijdverloop. Dat verandert komend seizoen in 48 wedstrijden, want dan is er wel communicatie tussen de videoscheidsrechter en de ref op het veld. Na het seizoen 2017-2018 volgt er een evaluatie van het pilootproject door de IFAB en kunnen de voor- en nadelen van het systeem bekeken worden. De verwachting is dat in de zomer van 2018 de uiteindelijke beslissing valt of de Spelregelcommissie IFAB het systeem wereldwijd zal implementeren.

De FIFA wou het systeem al langer invoeren, het is geen geheim dat voorzitter Infantino voorstander is. In maart vertelde hij nog dat hij “optimistisch” was over de invoering van het systeem op het WK in 2018, maar dat de IFAB het licht nog op groen moest zetten.