Albasini wint eerste rit in lijn in Ronde van Romandië, sterke Armée pas ingerekend op slotklim

Print
Albasini wint eerste rit in lijn in Ronde van Romandië, sterke Armée pas ingerekend op slotklim

Foto: EPA

De Zwitser Michael Albasini (Orica-Scott) heeft woensdag de eerste etappe in lijn in de Ronde van Romandië (WorldTour) op zijn naam geschreven. Na 173,3 kilometer tussen Aigle en Champéry was Albasini de snelste in een spurt met een grote groep. De Italiaan Diego Ulissi (Emirates) en de Spanjaard Jesus Herrada (Movistar) vervolledigden de top drie. Chris Froome (Sky) sprintte naar de vijfde stek. Sander Armée (Lotto-Soudal) reed een hele dag voorin, maar werd op de slotklim ingerekend.

Waar de proloog dinsdag nog vlak was, moesten de renners vandaag meteen vol aan de bak. De eerste rit in lijn, 172 kilometer lang tussen Aigle en Champéry, voerde de renners over vijf hellingen. De slotklim naar Champéry vormde een mooie kers op de taart. Alsof het nog niet zwaar genoeg was, zorgde het slechte weer alweer voor een extra dimensie, de renners kregen alweer meerdere regenbuien over zich heen.

Armée beste bergop

Zes vluchters kleurden de vlucht van de dag, met daarbij één landgenoot: Sander Armée. De renner van Lotto-Soudal kreeg het gezelschap van de Nederlander Minnaard (Wanty), Burghardt (Bora), Mamykin (Katusha), Troia (UAE) en Debesay (Dimension Data). Die laatste viel afgelopen zondag op in negatieve zin door tweemaal verkeerd te rijden in Luik-Bastenaken-Luik.

Mede door het hoge tempo van Sander Armée moesten Troia en Burghardt hun medevluchters laten rijden. Armée had er vandaag duidelijk zin in en schreef drie van de vier klimmetjes onderweg op zijn naam. Hij kwam als eerste boven op de Chamoson, de Olon (beide 3e categorie) en La Rasse de voorlaatste klim van de dag, op de top van de Vex (tweede categorie) moest hij zijn meerdere erkennen in Debesay.

Sprint op de slotklim

Met enkel nog de slotklim naar Champéry op het programma, kwam het peloton steeds dichter bij de vier overgebleven vluchters. De Rus Matvel Mamykin kwam de man met de hamer als eerste tegen, twee kilometer later liet ook Marco Minaard begaan. Mamykin kwam wel nog eens terug bij Armée en Debesay, maar op zes kilometer van de meet was het verhaal van Armée en co definitief voorbij.

Robert Gesink opende als eerste de debatten in de laatste zes kilometer, maar de Nederlander van LottoNL-Jumbo raakte niet weg. Ook mede door een stevige tegenprik van Roman Kreuziger, de Tsjech van Orica Scott schoot een stevige cartouche af maar dat zorgde ook niet voor een afscheiding. Een vijftigtal renners vatten de laatste kilometer aan, een massaspurt bergop zou beslissing brengen over de ritzege. Michael Albasini (Orica Scott) toonde zich de meest frisse van het pak en won.

Het is voor de Zwitser al de zevende ritzege in de Ronde van Romandië. Tosh Van der Sande (Lotto Soudal) eindigde als eerste landgenoot op de zeventiende plaats. De Italiaan Fabio Felline (Trek-Segafredo) behoudt de leiderstrui. Donderdag overbruggen de renners tussen startplaats Champéry en aankomstplaats Bulle 160,7 kilometers over heuvelachtige wegen.

Uitslag:

1. Michael Albasini

2. Diego Ulissi

3. Jesus Herrada

4. Natnael Berhane

5. Chris Froome

6. Pello Bilbao Lopez

7. Wilco Kelderman

8. David De La Cruz

9. Richard Carapaz

10. Pierre Roger Latour