Dwars door het Hageland sleutelt aan datum en parcours: nog (veel) meer onverharde wegen

Print
Dwars door het Hageland sleutelt aan datum en parcours: nog (veel) meer onverharde wegen

Foto: PHOTOPRESS.BE

Aarschot -

De veertiende editie van Dwars door het Hageland (Bel/1.1) vindt dit jaar plaats op 5 augustus en krijgt naast een nieuwe datum ook een aangepast parcours. Met Aarschot en Diest blijven respectievelijk de start- en aankomstplaats wel behouden, zo maakten de organisatoren woensdag bekend.

Deze semiklassieker, die deel uitmaakt van de Napoleon Games Cup, wordt dit jaar niet meer op vrijdag, maar wel op zaterdag gereden. Het parcours tussen Aarschot en Diest kreeg ook een facelift. Die kwam er na een evaluatie en op basis van feedback uit het peloton en van kenners. “We wilden echter niet raken aan het karakter van de wedstrijd en de sleutelpunten. De historische Grote Markt van Aarschot en de prachtige Citadel van Diest blijven de ideale start- en aankomstplaats voor onze koers”, stelt koersdirecteur Nick Nuyens.

Veel kasseien

“Onderweg krijgt het peloton niet minder dan 25 kasseistroken onder de wielen geschoven, aangevuld met 7 hellingen op de glooiende asfaltwegen in het Hageland. Dat allemaal resulteert in ruim 25 kilometer onverharde wegen en 5 kilometer kasseien, terwijl er vorig jaar ‘slechts’ 13 kilometer aan onverharde wegen waren. En dat allemaal voorzien van een kleine 2.000 hoogtemeters. Vorig jaar lag de wedstrijd al vrij snel in een beslissende plooi en was er een hele dag oorlog in alle geledingen van het peloton. Dit jaar hebben we ervoor gekozen om een lange aanloopzone van zo’n 90 kilometer zonder hindernissen te nemen. Daardoor zullen de renners rustiger naar de finale kunnen toeleven, zodat alle mogelijke scenario’s op tafel kunnen liggen. De finale met alle cruciale stroken zit nu in de laatste 100 kilometer.”

Vorig jaar werd Dwars door het Hageland gewonnen door Niki Terpstra. De Nederlander hield toen op de Citadel van Diest onder meer Wout van Aert en de Fransman Florian Sénéchal af.