McLaren, de man die dopingsysteem in Rusland bloot legde, raakt zelf “meer en meer gefrustreerd”

Print
McLaren, de man die dopingsysteem in Rusland bloot legde, raakt zelf “meer en meer gefrustreerd”

Foto: Photo News

De Canadese jurist Richard McLaren, auteur van het WADA-rapport over gestructureerd dopinggebruik in Rusland, was woensdag te gast in het Duitse parlement. Hij gaf er aan “meer en meer gefrustreerd” te raken over de lauwe reacties van verschillende instanties op zijn rapport.

McLaren toonde in 2016 in een rapport in twee delen aan hoe Rusland op grote schaal dopingfraude pleegde. Meer dan duizend atleten kwamen met doping in aanraking, en werden daarbij geholpen door een “staatssysteem”. Woensdag liet de Canadees bij een bezoek aan de Duitse Bundestag verstaan niet tevreden te zijn over de aanpak van de door hem aangetoonde problematiek. “Om het probleem ten gronde aan te pakken zijn concrete maatregelen nodig. Ik ben een beetje ontmoedigd, want het IOC, het WADA en de internationale sportwereld hebben op een afwachtende manier gereageerd.”

De Internationale Atletiekfederatie schorste de Russen voor onbepaalde duur, maar in andere sporten bleven de sancties voorlopig beperkt. “Soms vraag ik me af of er wel een echte wil is om te hervormen”, aldus McLaren.