© Photo News

Stockholm haakt af als kandidaat-gaststad OS 2026

De Zweedse hoofdstad Stockholm heeft woensdag te kennen gegeven af te zien van haar kandidatuur als gaststad van de Olympische Winterspelen van 2026.

“Het IOC werkt aan een nieuwe reglementaire code, Agenda 2020, maar deze zou mogelijk pas beschikbaar zijn in november 2017. Oorspronkelijk was dit augustus 2016. Door die vertraging lijkt het ons onmogelijk om in die korte tijdspanne een juiste analyse te maken en de vragen van verschillende actoren te beantwoorden”, laat het organisatiecomité weten in een persbericht.

Het is de tweede keer dat Stockholm zich terugtrekt als mogelijke gaststad. Eerder wilde het ook al de Winterspelen van 2022 binnenhalen, maar trok het zich voor de verkiezing terug. Het IOC zal de gaststad voor de Winterspelen van 2026 kiezen in 2019.

Het IOC heeft de laatste jaren moeite met het vinden van kandidaten. Diverse steden haakten eerder af onder druk van de bevolking of vanwege het hoge kostenplaatje. Voor 2026 schieten het Zwitserse Sion en het Turkse Erzurum nog over als kandidaten.

Azië ontvangt de komende twee Winterspelen, in 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang en in 2022 in het Chinese Peking.