Seks & Relaties

Deze factor bepaalt of je partner trouw is

Print
Deze factor bepaalt of je partner trouw is

Foto: Shutterstock

Volgens wetenschappers verbonden aan Harvard blijkt de sleutel tot ontrouw te liggen bij één specifieke eigenschap, namelijk de aantrekkelijkheid van je partner (of van jezelf natuurlijk). Mensen die als mooier worden aanzien, lopen meer kans om op latere leeftijd hun oog op iemand anders te laten vallen.

Sociaal psychologe Christine Ma-Kellams en haar team voerden een reeks van experimenten uit om te weten te komen of er een link bestond tussen fysieke schoonheid en relatiebreuken bij heteroseksuele koppels. Zo kwamen ze onder andere tot de conclusie dat mensen die als aantrekkelijker werden aanzien op basis van foto's uit jaarboeken uit de jaren 70 en 80 meer kans liepen om 10 à 20 jaar later gescheiden te zijn.

Het onderzoek wees bovendien uit dat conventioneel aantrekkelijke mensen in vaste relaties meer kans liepen om een 'wandering eye' te hebben, wat betekent dat hun ogen al eens vaker durfden afdwalen naar iemand anders dan hun partner. De deelnemers werden ook gevraagd punten toe te kennen aan personen van het andere geslacht die als 'doelwit' werden opgevoerd. Resultaat: de meer aantrekkelijke mensen toonden meer interesse in die zogenaamde doelwitten.

Ontevredenheid over relatie

Dan volgde nog een laatste experiment waarbij ze de vrijwilligers zich mooier deden voelen door hen foto's van lelijkere mensen van hetzelfde geslacht te tonen. Daarna moesten ze opnieuw punten toekennen aan mensen van het andere geslacht en daaruit werd duidelijk dat de kans groter werd dat ze die als aantrekkelijker beschouwden, zeker als ze zelf niet blij waren met hun eigen relatie. Dat soort gedrag vertoonde de groep die voordien foto's van mooiere mensen dan zichzelf te zien kreeg niet.

Slotsom? Als ze zich aantrekkelijker voelen dan gaan mensen die niet blij zijn in hun relatie zich meer aangetrokken voelen tot anderen buiten hun relatie. Nu ook wetenschappelijk bewezen dus. 

 

 

Niet te missen