“Geen sprake van zelfverdediging, hij heeft Mostapha willen afmaken”

Print
“Geen sprake van zelfverdediging, hij heeft Mostapha willen afmaken”

Edward Brands. Foto: Tom Palmaers

Tongeren / Hasselt -

Na het pleidooi van meester Jef Vermassen voor een zus van het slachtoffer kreeg advocaat Jo Muylle woensdag het woord in het Tongerse hof van assisen. Hij vertegenwoordigt de 50-jarige broer van het slachtoffer Mostapha Atillah. Volgens meester Muylle staat het vast dat de 47-jarige Nederlander Edward Brands schuldig is aan moord. “Hier is totaal geen sprake van zelfverdediging. Brands heeft Mostapha willen afmaken. Hij had geen andere bedoeling”, aldus Muylle. Brands sloeg Mostapha op 26 oktober 2014 dood in een kraakpand in Runkst bij Hasselt.

LEES OOK: “Het moest ervan komen dat Brands voor assisen zou verschijnen”

“Brands had al eerder aangekondigd wat hij ging doen. Tegen Angelo B., die hier kwam getuigen, zei Brands dat hij Mostapha het hoofd zou inslaan, als die hem niet betaalde. Er was discussie over geld na de verkoop van een gestolen en herstelde fiets. Brands vertelde dat hij eerst met een plastic buis uithaalde. Toen dat niet het gewenste resultaat had, nam hij de zadelpen, waarmee hij Mostapha viermaal op het hoofd sloeg. Vervolgens maakte hij medebewoner Math wakker om te vragen of die ooit al eens een Marokkaanse waterval in bloed had gezien. De medebewoner zag dat Mostapha nog leefde en wat deed Brands? Hij sloeg nog enkele keren op het hoofd van Mostapha. Daarin zien we het oogmerk om te doden en de voorbedachtheid”, aldus Muylle.

Brands zelf heeft altijd volgehouden dat Mostapha hem eerst met een mes wilde aanvallen en dat hij daarom met de buis en zadelpen reageerde. Het is wel zeer onwaarschijnlijk dat Mostapha nog probeerde recht krabbelen, nadat zijn schedel was ingeslagen en hij hevig bloedde. Dat beweerde ook de wetsarts.

Na de pleidooien van de burgerlijke partijen kreeg openbare aanklager Patrick Boyen woensdag vanaf 14 uur het woord voor zijn requisitoir.