Voetballer zet Engelse voetbalbond op zijn plaats met scherp pleidooi

Concurrent Defour 18 maanden geschorst na 1.260 (!) weddenschappen

Print
Concurrent Defour 18 maanden geschorst na 1.260 (!) weddenschappen

Barton (rechts) Foto: Photo News

Burnley-middenvelder Joey Barton wordt voor 18 maanden geschorst nadat hij aan de Engelse voetbalbond toegaf dat hij op 1.260 voetbalwedstrijden had gegokt. Barton geeft zijn fout toe, maar gaat wel in beroep.

Barton, een ploegmakker van Steven Defour, deed die weddenschappen tussen 26 maart 2006 en 13 2016. Het is verboden voor spelers uit de hoogste regionen van het Engelse voetbal om te gokken op voetbalwedstrijden. Daarom wordt de 34-jarige Barton nu geschorst. Hij kreeg ook een boete van 35.000 euro.

Barton, al jaren het ‘enfant terrible’ van het Engelse voetbal, voetbalt nog maar sinds januari voor Burnley in de Premier League. Daarvoor speelde hij bij het Schotse Glasgow Rangers. In november werd hij in Schotland en al aangeklaagd voor en schuldig bevonden aan het gokken op 44 wedstrijden tussen 1 juli en 15 september. Hij kreeg daarvoor één speeldag schorsing. Bij Burnley veroverde Barton vrij snel een basisplaats en speelde dit seizoen veertien wedstrijden in de Premier League. Sinds de komst van Barton naar Burnley verdween Defour er steeds meer naar het achterplan.

Barton sleept een stevige reputatie met zich mee en haalde de afgelopen jaren vooral om extrasportieve redenen het nieuws. Hij raakte meermaals betrokken bij vechtpartijen, op en naast het veld. Het kostte hem tal van schorsingen, een voorwaardelijke en een effectieve gevangenisstraf. Ook van schokkende uitspraken maakte hij zijn handelsmerk.

Barton: “FA zou beter eens kijken naar eigen afhankelijkheid van de gokindustrie”

“Ik ben erg ontgoocheld in de zwaarte van mijn straf”, reageerde Barton al. “Deze beslissing dwingt mij om vervroegd met voetbalpensioen te gaan. Om duidelijk te zijn: dit heeft niets met match fixing te maken. Op geen enkele manier kan mijn integriteit in vraag worden gesteld.”

“Ik accepteer dat ik de reglementen voor profvoetballers heb overtreden. Gezien het geld dat in het voetbal omgaat en de explosie van het gokken op sportwedstrijden, begrijp ik dat de regels strenger zijn gemaakt. Maar ik denk dat de straf voor mij zwaarder is dan dat ze zou zijn geweest voor minder controversiële spelers. Ik probeer te vechten tegen mijn gokverslaving en heb de Engelse voetbalbond (FA) een medisch rapport over mijn probleem voorgelegd. Ik ben teleurgesteld dat de FA daar geen rekening mee heeft gehouden. Als de FA de gokcultuur in het voetbal echt wil aanpakken, zou het beter eens kijken naar de eigen afhankelijkheid van de gokbedrijven, hun rol in het voetbal en voetbaluitzendingen. In plaats van enkel de schuld te leggen bij voetballers die al eens een gokje wagen. De Engelse Voetbalbond moet onder ogen durven zien dat er een gigantisch verschil bestaat tussen hun regels en de cultuur rond het moderne voetbal. Iedereen die voetbal volgt op tv of in het stadion wordt gebombardeerd door marketing, advertenties en sponsoring van gokbedrijven. De voetbaluitzendingen op Sky TV bijvoorbeeld zijn verstrengeld met de eigen gokbelangen van de omroep.”

“Dat zorgt er allemaal voor dat het niet makkelijk is om te stoppen met gokken. Er wordt geen omgeving gecreëerd die mensen er van overtuigd dat gokken verkeerd is. Het is alsof je aan een alcoholist die wil stoppen met drinken vraag om een hele dag op café of in de brouwerij te zitten. Als het de FA echt menens is om het gokken aan te pakken, zou ik hen dringend willen oproepen om zijn eigen afhankelijkheid van de gokindustrie te herbekijken. Ik zeg dat in de wetenschap dat ik, elke keer als ik mijn wedstrijdshirt aantrek, reclame maak voor een gokbedrijf.”

Concurrent Defour 18 maanden geschorst na 1.260 (!) weddenschappen
Foto: Photo News