“Herten gedrogeerd door xtc is broodje-aap verhaal”

Print
“Herten gedrogeerd door xtc is broodje-aap verhaal”

Foto: Erfgoedbankleieieschelde

Er zijn geen sporen van foute producten (en dus ook niet XTC) gevonden in het bloed van een dood hert in het provinciaal domein Brielmeersen. “Dit is een broodje aap verhaal”, reageert Oost-Vlaams gedeputeerde Peter Hertog (sp.a) woensdag op het verhaal dat een hert zou zijn gestorven na xtc-inname.

Zowat alle Vlaamse kranten brengen het verhaal van een door XTC bezweken hert in het provinciaal domein Brielmeersen. Dat bericht kwam er na een persbericht van Vlaams Belang van dinsdagavond, waarin over sporen van XTC in het bloed van één van de dieren gesproken wordt.

“Er zijn op korte tijd inderdaad vier herten overleden”, zegt Oost-Vlaamse gedeputeerde Peter Hertog (sp.a), bevoegd voor recreatiedomeinen. “Eén hinde is overleden aan een wormziekte, het mannetjeshert op de operatietafel toen men het gewei probeerde te verwijderen.” Dat gewei moest eraf omdat de bok kort daarvoor twee hindes dodelijk had verwond.

“Er is een autopsie uitgevoerd en er is geen enkel spoor van foute producten (en dus ook niet XTC) vastgesteld. De veearts drukte ons dat op het hart”, aldus nog Hertog.

Vlaams Belang riep dinsdagavond de provincie op tot verhoogde waakzaamheid omwille van vandalenstreken en dierenmishandeling. De deputatie bevestigt dat er een aantal maanden geleden een oehoe ontsnapte nadat zijn kooi werd vernield, maar dat het niet duidelijk is of eieren van een broedende ooievaar voor vandalisme zijn vernield.