Limburgse bedrijven vragen loonlastenverlaging om meer te kunnen investeren

Print

Twee op de drie Limburgse bedrijven hebben concrete investeringsplannen in de komende 12 maanden. Dat blijkt uit het investeringsrapport van de ondernemersorganisaties UNIZO Limburg en VKW Limburg bij 420 Limburgse werkgevers. De bedrijven krijgen echter ook te maken met obstakels om aan investeringen te kunnen doen, zo vragen de bedrijven aan de overheid om werk te maken van een permanente loonlastenverlaging.

Vierenzestig procent van de ondervraagde Limburgse werkgevers plannen investeringen voor hun bedrijf in de komende 12 maanden. Het gaat dan zowel om materiële investeringen in infrastructuur en materiaal als om investeringen in onder meer marketing, opleiding en strategievorming. “In vergelijking met een jaar geleden is het vooral de stijgende investering in strategisch advies, strategievorming en managementconsultancy opvallend, van 1 op 10 naar 4 op 10 Limburgse bedrijven”, zo staat in het investeringsrapport.

Toch blijkt internationalisering niet als het meest strategische punt op de gemiddelde Limburgse bedrijfsagenda te staan, “met slechts 21 procent van de Limburgse bedrijven die hierin investeren”, zo klinkt het. De reden waarom bedrijven niet volop kunnen investeren in onder meer internationalisering, is volgens de werkgevers vooral de te hoge fiscale en sociale lasten in ons land. “Bijna vijftig procent van de bedrijven blijven met de Belgische loonkostenproblematiek in hun maag zitten”, aldus Unizo Limburg en VKW Limburg.

Limburgse bedrijven blijven dan ook één absolute prioriteit zien voor de overheden om investeringen te stimuleren: een verdere algemene en permanente loonlastenverlaging voor al het personeel. “De loonkostenhandicap en het steeds maar uitblijven van een verlaging van de vennootschapsbelasting laat duidelijk een enorme extra boost voor onze economie liggen”, aldus Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg. “Negentig procent van de bedrijven zouden daardoor immers extra investeren.”