Soap bij Oranje: Henk ten Cate krijgt job als bondscoach, maar zegt één dag later af

Print
Soap bij Oranje: Henk ten Cate krijgt job als bondscoach, maar zegt één dag later af

Foto: VI IMAGES / Gerrit van Keulen

De zoektocht naar een nieuwe bondscoach voor het Nederlandse voetbalelftal draait meer en meer uit op een onverkwikkelijke soap. Volgens de Nederlandse pers kreeg Henk ten Cate maandagavond de job toegezegd, maar bedankte hij dinsdag zelf toch voor de functie nadat bleek dat hij toch niet de volledige steun had van de directie. Dick Advocaat ligt ondertussen helemaal in pole positie om de nieuwe bondscoach te worden van het zwalpende Nederlandse elftal. “Een totale mislukking”, klinkt het ondertussen bij onze noorderburen.

Henk ten Cate wordt dus al zeker niet de opvolger van Danny Blind als bondscoach van Oranje. In de Nederlandse krant De Telegraaf geeft Ten Cate meer uitleg. “De baan is mij maandagavond toegezegd. Maar uiteindelijk heb ik besloten dat niet te doen. Als je zo’n verantwoordelijke baan aanneemt, voor mij de meest eervolle in het Nederlandse voetbal, is het essentieel dat de hele organisatie daar achter staat, anders wordt het geen succes. Ik geloof heilig dat Oranje voldoende kwaliteit heeft zich te kwalificeren voor het WK in Rusland. Verder heb ik alleen maar waardering voor alle echte voetbalexperts die mijn kandidatuur steunden en voor Hans van Breukelen die voor mij zijn nek heeft uitgestoken. Ik wens hem veel succes in zijn zoektocht naar een nieuwe bondscoach en hoop dat het Oranje heel erg goed gaat.”

Van Breukelen, technisch directeur van de KNVB, sprak zaterdag in Abu Dhabi uitvoerig met Ten Cate. De oud-doelman reisde vervolgens verder naar Istanboel waar hij met Dick Advocaat, trainer van Fenerbahçe, om de tafel zat. Van Breukelen beloofde maandag de functie van bondscoach aan Ten Cate, maar uit het feit dat die dinsdag voor de functie bedankte kan worden afgeleid dat Van Breukelen door de Nederlandse voetbalbond onder druk werd gezet om voor Dick Advocaat te kiezen.

Na het afhaken van Ten Cate lijkt de weg inderdaad helemaal vrij voor een terugkeer van Advocaat bij Oranje. Hij was al twee keer eerder bondscoach van het Nederlands elftal (1992-1994, 2002-2004) en had ook de Rode Duivels onder zijn hoede (2009-2010). De 69-jarige Hagenaar keerde vorig jaar kortstondig terug als assistent van Blind bij de Nederlandse nationale ploeg. Advocaat liet Oranje echter al snel weer in de steek toen hij hoofdtrainer van Fenerbahçe kon worden. Dat werd hem door Blind en een aantal internationals zoals Robben en Sneijder niet in dank afgenomen. Ook in de Nederlandse pers wordt een eventuele aanstelling van Advocaat niet bepaald op gejuich onthaald. Vraag is ook of Advocaat, duidelijk niet de eerste keuze van Van Breukelen, nu wel zelf aan de slag zal willen gaan bij Oranje.

Nederland staat met 7 op 15 pas vierde in zijn WK-kwalificatiegroep, waardoor plaatsing voor de wereldbeker van 2018 in Rusland een heel lastige opdracht wordt. Nadat ook al het EK in Frankrijk werd gemist, zit het nog niet zo lang geleden roemrijke Nederlands elftal in zijn diepste crisis ooit.

“De KNVB staat zo symbool voor de deplorabele stand van het Nederlandse voetbal”

“De zoektocht naar een nieuwe bondscoach is verworden tot een totale mislukking, met als belangrijkste conclusie dat de technisch directeur van de KNVB niet autonoom kan werken en zich laat beïnvloeden door anderen op posities die niets met voetbal te maken hebben. Van Breukelen is zo langzamerhand onhoudbaar geworden in zijn functie als technische baas en met hem zij die leiding geven. De KNVB staat zo symbool voor de deplorabele stand van het Nederlandse voetbal”, klinkt het bij Voetbal International.

Soap bij Oranje: Henk ten Cate krijgt job als bondscoach, maar zegt één dag later af
Dick Advocaat Foto: AFP