POLL. Bij dit bedrijf mogen werknemers verlof inruilen voor geld

Print
POLL. Bij dit bedrijf mogen werknemers verlof inruilen voor geld

Foto: Dirk Kerstens

Brussel -

HR-dienstverlener SD Worx begint met een eigen systeem van ‘loopbaansparen’. De werknemers kunnen er vanaf volgende maand voor kiezen om hun extralegale verlofdagen - de dagen bovenop de twintig wettelijke vakantiedagen - om te zetten in een budget. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen woensdag.

Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil de Belgische arbeidstijden flexibeler organiseren. Hij gaf de sociale partners zes maanden de tijd om onder meer het principe van loopbaansparen uit te werken. Daarbij kunnen werknemers vakantiedagen en meeruren opsparen om ze later op te sparen.

Dienstengroep SD Worx voert het loopbaansparen op eigen houtje in, met een extra dimensie. “Stel dat je over vijf jaar een grote reis van twee maanden wil maken, dan kan je daarvoor sparen en er de extra vrije dagen mee afkopen”, zegt Cathy Geerts van SD Worx. “Het gespaarde budget wordt ook geïndexeerd, zodat het mee evolueert doorheen de jaren.”

SD Worx wil het plan ook ter beschikking stellen van zijn klanten. “We hopen dat het systeem overdraagbaar wordt, zodat je als werknemer je budget kan meenemen naar een andere werkgever.”

Werkgeversorganisaties VBO en Unizo reageren voorzichtig positief op het loopbaansparen. “Als het tegemoetkomt aan een behoefte van werknemer en werkgever, is dat bespreekbaar”, klinkt het.