Trump ondanks financiële problemen: “Muur zal er komen”

Print
Trump ondanks financiële problemen: “Muur zal er komen”

Foto: AP

De Amerikaanse president Donald Trump hield dinsdag vol dat “de muur zal gebouwd worden”, nu het onwaarschijnlijk lijkt dat het Congres met het nodige geld daarvoor over de brug zal komen.

Het Amerikaanse Congres moet tegen vrijdagavond een nieuwe begrotingswet aannemen, om een zogenaamde ‘government shutdown’ te vermijden. Bij zo’n shutdown wordt een deel van de overheidsdiensten stilgelegd, iets wat de Republikeinen willen vermijden.

Trump had gehoopt dat in de begrotingswet geld voorzien zou worden voor de bouw van de muur op de Amerikaans-Mexicaanse grens, een van zijn belangrijkste campagnebeloftes. Maar de Democraten dreigen ermee het hele begrotingsakkoord te kelderen als er geld voor de muur in wordt voorzien.

“100% zeker”

Trump zei maandagavond aan journalisten dat hij zou aanvaarden als het geld voor de muur niet in de begroting zou worden opgenomen. Op Twitter benadrukte hij dinsdag echter dat zijn mening niet veranderd is. “Laat de valse media je niet vertellen dat mijn standpunt over de muur is gewijzigd. Hij zal gebouwd worden en helpen om drugs en mensenhandel te stoppen”, tweette hij.

“De muur wordt gebouwd, honderd procent zeker”, verzekerde Trump ook aan journalisten. Hij zei dat het snel zou gebeuren en binnen zijn eerste ambtstermijn. “We zijn al aan het voorbereiden. We maken plannen en beschrijvingen. We werken hard aan de muur, en de muur zal gebouwd worden.”

Trump ondanks financiële problemen: “Muur zal er komen”
Ook in oktober 2013 was er een zogenaamde ‘government shutdown’ omdat het Congres geen akkoord vond over de begroting. Foto: EPA