Trump mag geld niet afnemen van steden die immigratiebeleid dwarsbomen

Print
Trump mag geld niet afnemen van steden die immigratiebeleid dwarsbomen

Foto: AP

Een federale rechter in San Francisco heeft het decreet van president Donald Trump geblokkeerd dat federale middelen afneemt van de zogenaamde ‘sanctuary cities’. Dat zijn steden die weigeren om illegale immigranten over te dragen aan de autoriteiten. Het gaat al om het derde decreet van Trump dat door een federale rechter werd tegengehouden.

Rechter William H. Orrick besliste dinsdag in het voordeel van San Francisco en Santa Clara in Californië, die gevraagd hadden om de maatregel tijdelijk te blokkeren zolang hun dossier door de rechtbank wordt behandeld.

Volgens Orrick zullen de klagers waarschijnlijk gelijk krijgen rond hun klacht dat Trump met het decreet zijn bevoegdheid overschrijdt, en dat een toepassing van het decreet het publieke belang zou schaden. “Federale financiering die geen zinvolle link heeft met de immigratiehandhaving kan niet in gevaar komen enkel omdat een autoriteit een strategie rond die handhaving kiest waarmee de president niet akkoord gaat”, aldus Orrick volgens persagentschap Reuters.

Trump ondertekende het decreet in januari, samen met het decreet over de muur aan de grens met Mexico, in een poging om de illegale immigratie een halt toe te roepen. Volgens Trumps administratie brengen de lokale autoriteiten de veiligheid in gevaar als ze weigeren om veroordeelde illegalen over te dragen om hen te deporteren. De tegenstanders van het decreet vinden dat de president zo het vertrouwen van de lokale gemeenschappen in de politie ondermijnt.

Trump mag geld niet afnemen van steden die immigratiebeleid dwarsbomen
Foto: AP

Meer dan 400 steden

In de VS zijn er meer dan 400 ‘sanctuary cities’, waaronder San Francisco, New York, Chicago en Los Angeles. In die steden vraagt de politie niet naar de status van het immigratieproces van gearresteerden, en de autoriteiten dragen geen immigranten over aan de federale autoriteiten.

Het gaat al om het derde decreet van Trump dat door een federale rechter wordt tegengehouden, nadat eerder zijn inreisverbod en de herziene versie van dat verbod werden geblokkeerd. De administratie van Trump ging tegen die twee beslissingen in beroep.

Het Witte Huis noemde de beslissing van rechter Orrick dinsdagavond “krankzinnig”. Wellicht zal het ministerie van Justitie tegen de beslissing in beroep gaan, aldus Reuters.