Bleri Lleshi schrijft brief aan nog ongeboren dochter

Print

Hasselt-Centrum

Hasselt - Op dinsdag 18 april was Bleri Lleshi te gast in De Blauwe Bassin, de pas vernieuwde zaal aan het Volkstehuis, om er zijn laatste boek voor te stellen: Inaya, brief aan mijn kind. De uitnodiging ging uit van de Universiteit voor het Maatschappelijk Belang, het Genootschap De Volle Maan en het Limburgs Platform voor Vluchtelingen. Zijn dochter Inaya was op dat moment nog niet geboren; dat zou voor een week later zijn.


Wie zou denken dat het boek een allerindividueelste expressie van een allerindividueelste emotie zou zijn, is aan het verkeerde adres. Het boek handelt over de maatschappij waarin Inaya zal geboren worden. Het beschrijft de sociale problemen van armoede, uitsluiting, frustratie en vervreemding. Maar het is ook een boek van hoop, over goedheid, verbondenheid en zorgzaamheid. Het gaat over verzuring, cynisme en wanhoop naast bevlogenheid, inspirerende kracht en burgerparticipatie. En empathie voor elkaars levenssituatie: elke empathische ervaring is een grensoverschrijdende gebeurtenis. Weinigen kunnen een zo geanimeerd en prikkelend verhaal neerzetten als Bleri. Onnodig te zeggen dat de organiserende verenigingen een grote zielsverwantschap voelden, en in Bleri een compagnon de route herkenden.

Bleri Lleshi, geboren en getogen in de Albanese bergen, trok in 1999 als tiener alleen naar het westen en verbleef twee jaar in Limburg. Hij vond een gastvrij onderkomen in de pastorie van Gruitrode, en volgde de richting menswetenschappen aan het Sint-Jozefinstituut van Bokrijk. Daarna ging hij in Brussel wonen om er politieke wetenschappen en filosofie te studeren; ondertussen behaalde hij aan de VUB een doctoraat in de politieke filosofie. Hij koppelde studiewerk aan maatschappelijk activisme, en werd een bekend jongerenwerker. Sinds kort is hij docent aan de UCL. Maar de grootste bekendheid verwierf hij met zijn maatschappijkritische opiniestukken, zijn boeken en documentaires, en zijn bevlogen voordrachten overal ten lande.
(Foto's: Jo Ketsman)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio