Mertens zet underdog België op voorsprong in Fed Cup

Print
Mertens zet underdog België op voorsprong in Fed Cup

Foto: BELGA

Elise Mertens en An-Sophie Mestach spelen zondagavond in de Russische hoofdstad Moskou het beslissende dubbelspel tegen Elena Vesnina, de nummer vijf van de wereld, en Daria Kasatkina in de barrages tussen Rusland en België om promotie naar Wereldgroep I in de Fed Cup tennis, zo maakten de organisatoren bekend.

België en Rusland staan zondag na afloop van de vier enkelspelen 2-2 gelijk in de barrages en dus moet het dubbelspel de doorslag geven. In het vierde en tevens laatste enkelspel in de hoofdstad Moskou ging Maryna Zanevska (WTA 114) in drie sets onderuit tegen Daria Kasatkina (WTA 29): 5-7, 6-1 en 6-0 na 1 uur en 57 minuten. De vervangster van de geblesseerde Alison Van Uytvanck (WTA 132) won de eerste set knap met 5-7, waardoor België op één set van Wereldgroep I kwam. Wat volgde was echter een totale inzinking van Zanevska, die in de daaropvolgende twee sets slechts één game kon winnen en de sets met 6-1 en 6-0 naar haar Russische tegenstandster zag gaan.

De winnaar van het afsluitende dubbelspel speelt komend seizoen in Wereldgroep I. De selectie van Dominique Monami kwalificeerde zich voor de barrages door twee maanden geleden in de eerste ronde van Wereldgroep II met 1-3 te winnen in Roemenië. Het is van 2012 geleden dat de Belgische Fed Cup-ploeg deel uitmaakte van Wereldgroep I, waarin de acht beste landen van de wereld zijn verzameld.

België leidt met 3-1 in de onderlinge confrontaties met Rusland. Het laatste duel dateert van 2006, toen het België van Kim Clijsters en Justine Henin met 3-2 aan het langste eind trok.

Wit-Rusland eerste finalist

Wit-Rusland verzekerde zich eerder al als eerste van een ticket voor de finale van de Wereldgroep van de Fed Cup tennis. De Wit-Russinnen staan in de ontmoeting met Zwitserland in de halve finales in Minsk op een onoverbrugbare 3-1 voorsprong, het was Aryna Sabalenka (WTA 125) die haar land het beslissende punt schonk.

Aliaksandra Sasnovich (WTA 96) had zaterdag de debatten geopend met een zege in drie sets (6-3, 5-7 en 7-5) tegen Viktorija Golubic (WTA 54). In het tweede enkelspel kwam Zwitserland langszij dankzij een zege in twee sets (6-4 en 7-5) van Timea Bacsinszky (WTA 22) tegen Sabalenka (WTA 125). Zondag won Sasnovich ook haar tweede partij, ze klopte Bacsinszky verrassend met 6-2 en 7-6 (7/2). Sabalenka zette even later de kroon op het werk, ze versloeg Golubic met 6-3, 2-6 en 6-4.

In de finale neemt Wit-Rusland het op tegen de winnaar van de halve finale tussen titelverdediger Tsjechië en de Verenigde Staten. Daar staat het 1-1, de partij wordt in Florida gespeeld.