Vlaamse piloot van Eén-serie ‘Flying Doctors’ zwaargewond na vliegtuigcrash

Print
Vlaamse piloot van Eén-serie ‘Flying Doctors’ zwaargewond na vliegtuigcrash

Anthony Caere. Foto: kds

Anthony Caere, bekend van het Eén-programma ‘Flying Doctors’, heeft een zware hoofdwonde opgelopen na een vliegtuigcrash in het nationaal park van Virunga (Congo). De 35-jarige West-Vlaming werkt in het park onder leiding van prins Emmanuel de Merode: hij houdt vanuit de lucht de bewegingen van de dieren in de gaten om ze te beschermen tegen stropers en andere gevaren.

“Gelieve een bijzonder gebedje te doen voor Anthony Caere. Hij liep een zware hoofdwonde op tijdens een vliegtuigcrash vrijdag. In totaal waren drie mensen aan boord”, staat te lezen op de Facebookpagina van The Elite AntiPoaching Units And Combat Trackers. Caere zou echter niet in levensgevaar verkeren. Er waren twee inzittenden aan boord: de ene liep enkele breuken op, de andere kwam er ongedeerd van af. “Prins Emmanuel de Merode zat niet in het vliegtuig.”

Caere is al een tijdje aan de slag in het park. In het eerste seizoen van het Eén-programma ‘Flying Doctors’ vloog hij een Cessna-vliegtuigje naar Congo, in het tweede kregen we te zien wat hij daar allemaal deed. “Ik zit op de mooiste plek in het mooiste park ter wereld”, zei de West-Vlaming enkele maanden geleden nog over zijn job. Samen met de Belgische prins Emmanuel de Merode probeert hij ervoor te zorgen dat dat zo blijft. Vanuit de lucht jaagt hij op stropers. “En dat begint te lukken. Al acht maanden lang is geen enkele olifant gestorven. Dat is nog nooit gebeurd”, zei hij vorige zomer nog.

De job is zeker niet zonder gevaar, zo besefte Caere. De bodem van zijn vliegtuigje is bedekt met een dikke laag Kevlar, een kogelvrij materiaal, tegen aanvallen van rebellen of stropers. En vorige zomer had hij al van zeventien collega’s afscheid moeten nemen nadat ze vermoord werden. “Van een aantal heb ik ook zelf het lichaam terug naar de familie gevlogen. Dat is hard, ja”, zei hij toen. “Maar zelf ben ik niet echt bang. Het is een risico dat erbij hoort. Ik heb tot nu toe altijd al chance gehad. Voor mij staat het park vooral symbool voor positiviteit. Voor idealisme. Ik heb net nog bijgetekend voor de volgende twee jaar.”