Noord-Korea dreigt met aanval op Amerikaans konvooi

Print
Noord-Korea dreigt met aanval op Amerikaans konvooi

Foto: AP

Het gaat van kwaad naar erger met de relatie tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten. Vandaag zegt Noord-Korea klaar te zijn om het vliegdekschip USS Carl Vinson, dat onderweg is naar Koreaanse wateren, tot zinken te brengen.

‘Lomp beest’. Zo beschreef de Noord-Koreaanse staatskrant Rodong Sinmun het Amerikaanse vliegdekschip. Volgens de krant zou Noord-Korea de sterkte van haar leger kunnen bewijzen met een aanval op het konvooi waar het schip deel van uitmaakt.

Dat konvooi vertrok bijna twee weken geleden vanuit Singapore. In plaats van rechtstreeks naar de wateren bij Noord-Korea te varen, voer het eerst de andere kant op. Naar verluidt om te oefenen met de Australische marine. Gisteren zei de Amerikaanse vicepresident Mike Pence dat het konvooi binnen enkele dagen nabij Noord-Korea zal aankomen.

Amerikaan opgepakt

Nog vandaag raakte bekend dat een Koreaanse Amerikaan werd opgepakt door het Noord-Koreaanse regime. De vijftiger was in Noord-Korea om te praten over hulpverlening, maar toen hij weer terug naar huis wilde vliegen werd hij opgepakt op de luchthaven van Pyongyang. Waarom hij precies werd gearresteerd, is niet duidelijk.

Het regime van Kim Jong-Un uit niet alleen bedreigingen aan het adres van de Verenigde Staten, ook Australië moest eraan geloven na een uitspraak van de Australische minister van Buitenlandse Zaken. “Als Australië volhoudt om de Verenigde Staten te volgen en de Democratische Republiek van Noord-Korea probeert te dwarsbomen, tekent het een zelfmoordpact. Het komt dan namelijk binnen het bereik van een nucleaire aanval”, klonk het in Noord-Korea.