Dit eeuwenoude voorwerp trok wel heel veel aandacht op een veiling: “Ik heb nog nooit zoiets gezien”

Print
Dit eeuwenoude voorwerp trok wel heel veel aandacht op een veiling: “Ik heb nog nooit zoiets gezien”

Foto: Matthews Auction Rooms

Een Iers veilinghuis heeft sinds dit weekend een wel heel bijzonder stukje antiek te koop staan. Het gaat om een seksspeeltje uit het Victoriaanse tijdperk, wat betekent dat het bijna 200 jaar oud is. Maar het is het verhaal achter ‘lot 475’ dat het pas echt uniek maakt.

“Het is een prachtstuk, het komt van een van de bekende Engels-Ierse families”, vertelt veilingmeester Damien Matthews aan de Irish Times. “Een familielid vond het in een lade en liet het deel uitmaken van de veiling, voor de lol eigenlijk.”

Het ivoor waaruit de “ladies companion” gemaakt is, zou stammen uit 1840. De originele eigenaar was toen in India, waar hij een olifant neerschoot en de slagtand mee naar huis nam. De man vocht later in de oorlog in China tussen 1899 en 1901. Vermoedelijk werd de slagtand daar bewerkt.

“De Chinezen waren beroemd voor hun ivoorsnijkunst, en de kwaliteit van het werk is zo goed, ik denk dat hij het daar heeft laten doen. Hij zou niet geweten hebben of hij nog terug naar huis zou keren en wilde dat zijn vrouw dit kreeg”, aldus Matthews.

Geschenk uit liefde

“Dit was een zeer verlichte familie, en dit moet een heel liefhebbend geschenk geweest zijn van een echtgenoot aan zijn vrouw. Je kan zien dat de mate van detail ongelofelijk is, tot de plooien van de huid aan toe. Er is een hart gesneden aan de basis, waar haar vinger zou zitten, en een klein kluisje waarin ze een lok van zijn haar zou kunnen bewaren.”

Ongelofelijk zeldzaam

“Ik doe dit nu al 25 jaar en ik heb nog nooit zoiets gezien”, vertelt Matthews nog. “Je krijgt zo nu en dan wel eens een Victoriaans massagetoestel (wat dokters in die tijd gebruikten om vrouwen van ‘hysterie’ af te helpen. Een voorloper van de moderne vibrator, nvdr.) in handen, maar niets als dit.”

“Je moet er rekening mee houden dat in de Victoriaanse tijd, het aantal mensen dat zich dit kon veroorloven heel klein was. 99 procent van het land probeerde gewoon rond te komen, dus er waren misschien vier- à vijfhonderd families in het land met dergelijke middelen.”

“Het is niet gewoon een stuk erotica, het is een kunstwerk en een fascinerend stukje sociale geschiedenis.”