Anderlecht verlaat Europa League met opgeheven hoofd na spannende partij tegen Manchester United

Print
Anderlecht verlaat Europa League met opgeheven hoofd na spannende partij tegen Manchester United

Foto: Photo News

Anderlecht heeft zich niet kunnen plaatsen voor zijn eerste Europese halve finale sinds 1990. Paars-wit maakte weliswaar indruk op het Europese toneel door Manchester United tot het uiterste te dwingen, maar in de verlengingen gingen de Brusselaars ten onder.

Anderlecht durft...

Tegen alle verwachtingen in joeg Anderlecht-coach René Weiler in Manchester toch zijn sterkste elftal de wei in: Sofiane Hanni (en niet Stanciu) mocht dus op zijn favoriete positie als spelverdeler starten, Lukasz Teodorczyk (en niet Kiese Thelin) was de diepe spits. Bij de thuisploeg dropte José Mourinho Zlatan Ibrahimovic weer in de basis, met sneltreinen Lingard en Rashford in steun. In vergelijking met de heenmatch in Brussel was de intrede van linksachter Luke Shaw ten nadele van Darmian, Marouane Fellaini zat dus opnieuw op de bank.

Wie had gedacht dat Anderlecht in het mythische Old Trafford onder de indruk zou zijn, moest al snel zijn mening herzien: een fel opzittend paars-wit begon gewoon het best aan de wedstrijd! Na drie minuten al viel een afgeblokte voorzet van Acheampong net buiten de zestien voor de voet van Leander Dendoncker. De doelpuntenmaker in de heenmatch haalde verwoestend uit, maar zag zijn schot net over het doel van Sergio Romero waaien. En vijf minuten later zette Hanni met een kattenpootje bijna Teodorczyk op weg naar doel, maar de Pool miste op een haartje na zijn controle.

...maar wordt niet beloond

Manchester United leek ronduit verbaasd bij zoveel lef, en zorgde pas na tien minuten voor het eerste echte Engelse gevaar. Na balverlies van Dendoncker hoog op het veld, schakelde United snel om: Pogba vond de dieplopende Rashford, die temporiseerde en centraal de meegekomen Mkhitaryan vond, die Anderlecht-doelman Rubén genadeloos fusilleerde. Eerste kans, eerste goal!

Anderlecht verlaat Europa League met opgeheven hoofd na spannende partij tegen Manchester United
Henrik Mkhitaryan scoorde bij de eerste kans voor United Foto: Photo News

Het bleek meteen het startsein voor enkele dolle minuten van de thuisploeg, die Anderlecht even helemaal versmachtte. Gelukkig voor de Brusselaars toonde Rubén net dan even dat hij terecht tussen de lat stond: de Spanjaard hield een kopbal van Pogba en een heerlijke krul van Lingard mooi uit zijn doel.

Anderlecht verlaat Europa League met opgeheven hoofd na spannende partij tegen Manchester United
Anderlecht-doelman Rubén hield zijn ploeg overeind Foto: BELGA

Dolle vreugde

Lang duurde het Engelse offensief echter niet. Na een misverstand tussen centrale verdedigers Rojo en Bailly mocht Frank Acheampong alleen naar doel, maar de Ghanese wervelwind plaatste de bal net in het zijnetje. Paars-wit vond zijn moed terug, en nam het heft opnieuw in handen. Rechtsachter Dennis Appiah zette tweemaal de turbo aan, maar Teodrocrzyk kon eerst net niet koppen, en even later moest Romero een plaatsbal van Dendoncker in hoekschop duwen.

Op het half uur kreeg Anderlecht echter toch wat het verdiende: een pegel van Tielemans spatte nog uiteen op de lat, maar na wat geharrewar kon kapitein Hanni de gelijkmaker dan toch tegen de netten prikken.

Anderlecht verlaat Europa League met opgeheven hoofd na spannende partij tegen Manchester United
Sofiane Hanni bezorgde de meegereisde paars-witte fans een delirium Foto: BELGA

De dominantie op het veld bleef van ploeg wisselen, en nu was het weer de beurt aan ManU: Rashford en Shaw gingen voorbij Appiah alsof-ie er niet stond en vonden allebei Rubén op hun weg. Ook Mkhitaryan kon eerst niet profiteren van een snel genomen vrije trap van Ibrahimovic, en even later knalde de Armeniër hoog over. Het waren de laatste wapenfeiten van een zeer interessante eerste helft, met een ronduit indrukwekkende prestatie van Anderlecht.

Zenuwslag

Meteen na de rust tekende United nog voor één grote kans, maar Lingard kon een voorzet van Shaw dankzij wat obstructiewerk van Obradovic - net niet binnenduwen. Daarna werden de kansen schaarser, al bleef Anderlecht wel zijn voet naast die van de Engelse topclub zetten. Teodorczyk werkte zich diep in de spits te pletter, maar was niet al te gelukkig in zijn offensieve acties.

Op het uur had Mourinho echter genoeg van de offensieve onmacht van zijn ploeg, en haalde de lichtvoetige Lingard naar de kant voor de stormram Marouane Fellaini. Die werd dan wel massaal uitgefloten door de paars-witte fans, maar tekende wel meteen voor gevaar bij een hoge voorzet. Weiler reageerde vreemd genoeg door met Hanni en Chipciu zijn twee beste spelers van het veld te halen, in hun plaats kwamen Stanciu en Bruno.

Anderlecht verlaat Europa League met opgeheven hoofd na spannende partij tegen Manchester United
Mourinho gooide Marouane Fellaini in de slotfase in de strijd Foto: Photo News

Anderlecht steekt ManU handje toe

Wat het beoogde effect was, is ons niet helemaal duidelijk, maar Manchester werd nu wel sterker. Het kreeg zelfs even hulp van Appiah, die een lange bal maar moest wegkoppen maar zich het leer nog knullig liet afsnoepen. Rashford mocht alleen op Rubén af, maar week te ver uit om de doelman te ontwijken en gaf Appiah zo de kans om zijn blunder recht te zetten.

Ook Zlatan toonde zich even van zijn schlemielige kant toen hij een voorzet van Fellaini (vanuit buitenspelpositie?) vanop enkele meters niet in doel kreeg, maar Rubén de kans gaf om zijn schot nog net af te blokken. Evenmin fraai was het toen de Zweed even later veel te opzichtig de strafschop zocht. José Mourinho was de enige in het stadion die verontwaardigd was dat de Spaanse scheidsrechter Undiano Mallenco de gebaren van Ibrahimovic wegwuifde.

Anderlecht verlaat Europa League met opgeheven hoofd na spannende partij tegen Manchester United
Ibrahimovic leunt tegen Uros Spajic en zoekt opzichtig de strafschop Foto: REUTERS

De tijd begon echter stilaan te dringen voor de Mancunians, en dat was niet bevorderlijk voor hun spel. Een bleke Ibrahimovic trapte nog eens ver naast, en Rashford werd onterecht afgevlagd voor buitenspel. De grootste kans was ook voor die laatste, maar het jonkie trapte hard in het zijnet. Zowaar verlengingen tegen die “kleine” Belgische ploeg, en het werd nog erger (alhoewel?) toen Zlatan in de slotminuut geblesseerd uitviel.

Anderlecht verlaat Europa League met opgeheven hoofd na spannende partij tegen Manchester United
Marcus Rashford schreeuwt zijn frustratie uit nadat hij een late kans in het zijnet trapte Foto: AFP

Pompen of verzuipen

Anthony Martial kwam Ibra vervangen, en dat leverde meteen resultaat op: de jonge Fransman pakte meteen uit met een prachtige omhaal, maar zijn poging strandde op Spajic. Het werd zo stilaan pompen of verzuipen voor paars-wit: Kara kon nog net een been steken voor een heerlijke doorsteekpass van Mkhitaryan, Appiah pakte geel na een doldwaze fout op de rand van het strafschopgebied en Spajic kopte net weg voor de neus van Fellaini.

En toen de bal dan eindelijk toch tegen de netten ging, stak de scheidsrechter een handje toe: tien minuten ver in de eerste verlenging scoorde Pogba, maar de ref keurde het doelpunt (terecht) af voor een voorafgaande duwfout van Marouane Fellaini, die veel te hard leunde op Spajic om te kunnen koppen.

Anderlecht verlaat Europa League met opgeheven hoofd na spannende partij tegen Manchester United
Marouane Fellaini kan het niet geloven, maar er was wel degelijk een duwfout Foto: BELGA

Anderlecht liet bij monde van Youri Tielemans nog een strak afstandsschot noteren, maar verder kwam paars-wit in de eerste verlenging niet.

Met de moed der wanhoop

Anderlecht kraakte in al zijn voegen, en in de 106de minuut gebeurde wat er al lang zat aan te komen: Rashford draaide met een hakje fraai weg bij Dendoncker en plaatste de 2-1 rustig in doel. Old Trafford ontplofte en dacht dat het nu wel beslist was, maar Anderlecht zette nog een laatste keer aan. Targetspits” Kara kopte de bal door naar Acheampong: de Ghanees had de eeuwige glorie op het hoofd, maar schampte zijn kopbal, zodat Romero maar moest oprapen.