Britse dokter vergat omstreden injectie Farah te registreren

Print
Britse dokter vergat omstreden injectie Farah te registreren

Foto: Photo News

Viervoudig olympisch kampioen Mo Farah werd in 2014 geïnjecteerd met een voedingssupplement. Dat erkende de arts Robin Chakraverty die de Britse toploper deze injectie gaf in 2014, voorafgaand aan de marathon van Londen, donderdag tegenover een commissie van parlementsleden. De omstreden handeling werd echter nooit in een officieel document vastgelegd.

Het voormalig hoofd van de medische afdeling van de Britse atletiekbond gaf Farah een dosis van 13,5 milliliter L-carnitine. Volgens de antidopingregels is dat niet verboden. Het aminozuur is toegestaan en ook de dosis was binnen de norm, hoewel het inbrengen met een injectie niet wordt gepropageerd. Het feit dat de handeling niet is geregistreerd, noemde voorzitter Ed Warner van de Britse bond wel “onvergeeflijk”.

Omstreden coach

Farah traint met de Amerikaanse coach Alberto Salazar, die onlangs in opspraak kwam door de methodes die hij in zijn trainingscentrum in Portland hanteert. Het Amerikaanse antidopingbureau USADA onderzoekt onder meer of hij zijn atleten rechtmatig L-carnitine toedient. Als meer dan 50 milliliter binnen zes uur via een infuus wordt ingebracht, is dat verboden. Volgens de Amerikanen heeft dat dezelfde effecten als bloeddoping.

Salazar heeft alle aantijgingen ontkend en ook Farah heeft meermaals gezegd dat hij zijn sport op een schone wijze bedrijft. De wereld - en olympisch kampioen op 5.000 en 10.000 meter debuteerde in 2014 op de marathon.

Chakraverty vertelde de parlementsleden dat hij destijds de zorg droeg voor 140 atleten en de wereld rondreisde om ze bij te staan. “In die immense drukte ben ik vergeten het op de juiste manier te documenteren. Dat is gebeurd, maar het is geen excuus”, verdedigde hij zich.

(belga)