Groenen roepen regering-Michel op aan de slag te gaan

Print
Groenen roepen regering-Michel op aan de slag te gaan

Foto: BELGA

Brussel -

De Kamerfractie van Ecolo-Groen roept de regering-Michel op een aantal dossiers aan te pakken en niet de komende twee jaar als regering van lopende zaken door het leven te gaan. De groenen formuleerden donderdagmiddag tegenover de Wetstraat 16 tien uitdagingen waarmee de regering aan de slag moet. Ze lanceren bovendien via sociale media een oproep om extra voorstellen naar voren te schuiven.

Het was een kort optreden van de groene Kamerfractie. De omgeving van “De Zestien” en het parlement is immers neutrale zone. “Dit is een uitgestoken hand naar de regering om de dingen vast te pakken”, legden fractieleider Kristof Calvo en zijn Ecolo-collega Jean-Marc Nollet uit. “Het investeringsplan dat de regering voorstelde, was een lege doos, er kwam een fake begrotingscontrole, het evenwicht in de begroting wordt uitgesteld en we hebben net het paasgekibbel gehad.”

De groenen willen niet dat nog kostbare tijd verloren gaat met geruzie binnen de meerderheid. “Je zou denken dat een kibbelkabinet een cadeau is voor de oppositie, maar dat is het niet. Op deze manier raakt de inhoud immers ondergesneeuwd”, zegt Calvo. Hij is alvast tevreden dat de regering drie superministerraden organiseert rond “relevante” thema’s. De groenen schuiven nog een vierde vergadering naar voren rond Klimaat en Energie, want dat is nu “de blinde vlek van deze regering”.

De “rode draad” binnen de tien uitdagingen die Ecolo-Groen lanceert, is dat ze allemaal binnen handbereik liggen, gaat Calvo voort. “Ze zijn er niet voor 2050, maar voor vandaag en morgen. Dit zijn zaken die de regering moet doen en die ze met Ecolo-Groen als partner kan doen.”

Zo wil de fractie dat de regering “het subsidiëren van files” via bedrijfswagens stopt en twee miljard euro verschuift naar de NMBS. Een ander punt is de eerlijke bijdrage van grote vermogens. “Gisteren werd de deur op een kier gezet, maar vandaag proberen sommigen hardnekkig die weer te sluiten. Wij gaan blijven proberen die deur open te breken”, aldus nog de fractieleider.

Via de sociale media nodigen Groen en Ecolo vandaag opiniemakers en burgers ook uit zelf met uitdagingen op de proppen te komen. Ze lanceren daarvoor de hashtags #aandeslag en #autravail, waarlangs mensen kunnen laten weten wat er zeker nog moet gebeuren voor de volgende verkiezingen.

(belga)