Weyts trekt jaarlijks 100 miljoen uit voor fietsinfrastructuur

Print
Weyts trekt jaarlijks 100 miljoen uit voor fietsinfrastructuur

Foto: BART DEWAELE

Brussel -

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts trekt de resterende jaren van de legislatuur telkens 100 miljoen euro uit om de fietsinfrastructuur te verbeteren. De focus ligt op de ‘Vlaamse ruit’.

Weyts stelde vorig vorig jaar al een fietsplan voor waarin hij de focus legt op woon-werkverkeer en fietssnelwegen. Daar worden nu ook cijfers tegenover gesteld. “In 2017, 2018 en 2019 wordt de magische en lang onbereikbare kaap van 100 miljoen euro per jaar telkens gerond”, stelt de minister.

De nadruk ligt op de Vlaamse ruit, om meer pendelaars op de fiets te krijgen. Zo komen er tachtig nieuwe fietssnelwegen en wordt er geïnvesteerd in meer dan tweehonderd tracés langs de gewestwegen. Die laatste zijn goed voor zo’n 830 kilometer fietspad. Daarbovenop gaat er ook geld naar fietsverbindingen op jaagpaden en naar ondersteuning van fietsprojecten op lokale wegen.

Voor projecten in Antwerpen wordt 84 miljoen euro uitgetrokken, met onder meer de aanleg van een fiets- en voetgangersbrug aan de IJzerlaanbrug en vrijliggende fietspaden van het Schoonselhof tot Hemiksem. Langs het Albertkanaal in Merksem worden de jaagpaden heraangelegd.

Blikvangers in de rest van Vlaanderen zijn onder meer een ‘ecoveloduct’ in Dilsen, een fietsbrug aan de Koningin Fabiolalaan in Gent en een verbeterd fietspad tussen Oostduinkerke en Nieuwpoort.

Weyts spoort tegelijk de lokale besturen, die het gros van de fietspaden in handen hebben, aan een gelijkaardige inspanning te doen.

(belga)