Actieplan discriminatie huurmarkt tegen voorjaar 2018

Print
Actieplan discriminatie huurmarkt tegen voorjaar 2018

Foto: BELGA

Brussel -

Er komt tegen het voorjaar van 2018 een breed actieplan om discriminatie op de huurmarkt aan te pakken. Dat heeft Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) donderdag gezegd in het Vlaams Parlement. Volgens Groen-parlementslid An Moerenhout haalt de minister daarmee haar eigen timing niet en gaat er “kostbare tijd verloren”. Ook coalitiepartner CD&V maant de minister aan het probleem sneller aan te pakken. Minister Homans ontkent dat er sprake is van vertraging. Zij benadrukt dat het actieplan enkel kans op slagen heeft als het ook gedragen wordt door de sector en het middenveld.

Er zijn al langer plannen om het probleem van discriminatie op de private huurmarkt aan te pakken. Volgens minister Homans zal er tegen het voorjaar van 2018 een actieplan op tafel liggen. Volgens haar hebben de betrokken onderzoekers gevraagd eerst een aantal onduidelijkheden op te helderen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de vraag waar legitieme selectie eindigt en waar discriminatie begint.

“Dat zijn onduidelijkheden die moeten worden uitgeklaard. Ik wil vermijden dat bij de uitwerking van het actieplan nog juridische hindernissen opduiken”, aldus minister Homans.

Vraagsteller An Moerenhout (Groen) reageerde “ontzettend ontgoocheld” op het antwoord. Volgens haar betekent dat een nieuwe vertraging voor het actieplan en gaat er “kostbare tijd verloren” in de bestrijding van discriminatie op de huurmarkt.

Ook coalitiepartner CD&V vraagt de minister om het probleem sneller aan te pakken. “Als er pas in het voorjaar van 2018 een actieplan op tafel ligt, betekent dat dat er al die jaren geen concrete actie is genomen vanuit Vlaanderen. Dat is een zwaktebod. (...) Er komt bijkomend onderzoek. Maar er zijn grenzen aan het onderzoeken. Misschien kunnen er ook al stappen gezet worden zonder dat alle juridische vragen zijn opgelost”, aldus Katrien Partyka.

Minister Homans ontkent dat het actieplan vertraging heeft opgelopen. “De timing blijft hoe ze was vooropgesteld. Iets ander zeggen is een loopje nemen met de waarheid”, klonk het. De N-VA-minister benadrukt dat ze het actieplan in overleg met de sector en het middenveld wil opstellen. “Een actieplan heeft alleen kans op slagen als het wordt gedragen door dat middenveld. Nu al een plan lanceren zonder dat draagvlak zou de slaagkansen herleiden tot 0.”

(belga)