© BELGA

Charline Van Snick (-52 kg) onmiddellijk uitgeschakeld op EK judo

Charline Van Snick is donderdag op het EK judo in het Poolse Warschau uitgeschakeld in de eerste ronde van de klasse tot 52 kg.

De 26-jarige Luikse, die in Parijs woont, verloor met waza-ari van de Wit-Russische Darya Skrypnik. Die staat als zestiende vijf plaatsen hoger op de ranking dan Van Snick en is in Polen het achtste reekshoofd. Eind maart verloor ze ook al van Skrypnik in de kamp om brons op de Grand Prix in het Georgische Tbilisi. Van Snick nieuw in de categorie tot 52 kg. In de lagere gewichtsklasse onder 48 kg won zij de voorbije twee EK’s goud.

Positief over de toekomst

Nadat ze een half uur nodig had om haar nederlaag op haar eerste EK bij de -52 kg een plaats te geven, keek Van Snick positief naar de toekomst. “Ik wist dat ik nog niet helemaal klaar was voor een toptoernooi als gevolg van twee maanden out wegens blessure”, klonk het. “Maar ik voel dat ik nog steeds progressie maak. Dit eerste EK bij de -52 kg is een ervaring die mij opnieuw een stap voorwaarts heeft geholpen. Ik voel geen enkele druk om zo snel mogelijk helemaal de aansluiting met de top van mijn nieuwe gewichtklasse te maken. De enige deadlines die ik mij kan voorstellen, zijn mijn lichaam en mijn zin in judo. Maar op dit moment zie ik de toekomst vooral rooskleurig tegemoet.”

In dezelfde gewichtsklasse verloor de 20-jarige juniore Myriam Blavier (IJF 96) eveneens haar eerste gevecht van de dag tegen de ervaren Portugese Leandra Freitas (IJF 68). In de Golden Score liep ze een tweede strafpunt op en dat betekende de uitschakeling. Met tranen in de ogen kon ze alleen maar zeggen dat ze diep ontgoocheld was. Ook Kenneth Van Gansbeke (IJF 38) kwam in de min 66 kg niet verder dan de eerste ronde. Hij verloor met waza-ari van de Turk Sinan Sandal (IJF 41).

Verstraeten: “Mijn eigen stomme fout”

Ook Jorre Verstraeten werd donderdag op het EK uitgeschakeld. Dat gebeurde in de tweede ronde van de -60 kg. De 19-jarige judoka stak achteraf de hand in eigen boezem. Nochtans liet Verstraeten, nummer 146 op de ranking, een sterke indruk bij zijn debuut op het EK voor senioren. In de eerste ronde lag hij nooit onder tegen de drie jaar oudere Hongaar Akos Bartha (IJF 121). Toen die in de Golden Score na 23 seconden een derde strafpunt opliep, mocht onze landgenoot door naar ronde twee. Hij kon tegen de Spanjaard Francisca Garrigos (IJF 16) de laatste minuut in met een waza-ari voorsprong maar toen liet hij zich verrassen.

© BELGA

“Dit is mijn eigen stomme fout”, reageerde Verstraeten in de mixed zone. “Ik moest enkel maar geduldig verdedigen maar om wat voor reden ook lukte mij dat niet. Wellicht is het te wijten aan het verschil in ervaring. Maar daar koop je niets mee. Misschien moet ik mij troosten met de gedachte dat ik toch bekwaam ben om, mits meer ervaring, in de toekomst een rol van betekenis te spelen in het judo.”

Ook Lefevere uitgeschakeld

Ook Jasper Lefevere raakte niet verder dan de tweede ronde. De 28-jarige Lefevere ging eruit tegen de Azeri Nijat Shikhalizada, die hij vooraf had bestempeld als de tegenstrever “die hij niet wilde bekampen”. Zijn eerste kamp op het EK werkte Jasper Lefevere (IJF 52) af in nauwelijks 36 seconden. In die tijd wierp hij de 19-jarige Cyprioot Christos Trikomitis op de tatami. Eerst kreeg Lefevere een waza-ari toegewezen, maar na bestudering van de videobeelden werd die omgezet in een winnende ippon.

In de tweede ronde kreeg onze landgenoot de Azeri Nijat Shikhalizada tegen en die scoorde binnen de anderhalve minuut een waza-ari en ippon. “Hij was ook de man die ik vooraf het meeste vreesde en dus absoluut niet wilde bekampen op dit EK”, reageerde Lefevere lichtjes ontgoocheld in de mixed zone. “Ik ben op mijn waarde geklopt, ondanks dat de eerste minuut gelijkopgaand was. Maar ik kon mijn tegenstrever amper vast houden. Hij slaagde er telkens in om zich heel gemakkelijk los te wrikken. In het judo weet je dan dat het zeer moeilijk wordt om te winnen. Jammer, want ik was in vorm en mits een betere loting had ik hier een mooi resultaat kunnen behalen.”

(belga)

Meer over Charline Van Snick