paepen op donderdag

Prijs vastgoed stijgt alleen in Limburg: “Daar moeten we op klinken”

Print

Dat Limburg een redelijk unieke plek is beseffen we allemaal. Sinds kort weten we ook dat onze provincie zelfs op de immobiliënmarkt een uitzonderlijke positie inneemt. In heel Vlaanderen zijn de afgelopen maanden namelijk de prijzen van huizen, appartementen en andere stulpjes gedaald. Zelfs bouwgrond blijkt minder waardevast dan gedacht. Overal. Behalve in Limburg. Hier wordt de eigenaar iedere dag nog wat rijker. Daar moeten we op klinken!

Waaraan zou dat liggen? Wil iedereen plots graag hier wonen? Of trekken de prijzen koopjesjagers aan? Want ondanks de recente stijging zijn de prijzen van vastgoed in Limburg nog steeds wat lager dan in andere contreien. De hamvraag is uiteraard hoe lang dat blijft duren. Een trend kan lang aanhouden, maar ooit komt er een einde aan. Niets is voor eeuwig. Kijk maar naar de vastgoedprijzen in Vlaanderen. Die bleven ook stijgen. Tot nu. Die recente daling van de prijzen, elders in het land, verwondert me trouwens niet. Het moest er eens van komen. Want waarheen je gaat langs Vlaamse wegen, overal kom je nieuwbouw tegen. En nog geen klein beetje. In dorpjes waar weinig of niks te beleven valt en de hele horecasector vertegenwoordigd wordt door één café hebben aannemers hun bouwkranen geïnstalleerd. Die kranen kramen flats alsof het niets is. Maar het is wel degelijk kostelijk, zo’n nieuwbouw. Alleen al door de forse toename van het aantal isolatie- en andere normen waar je tegenwoordig aan moet voldoen is bouwen een pak duurder geworden.

Ik begrijp wel dat zestigers en zeventigers hun villa ruilen voor een comfortabel appartement in de stad. Alles bij de deur. Er is meer in het leven dan iedere zaterdag het gazon afrijden. Maar waarom worden tegenwoordig ook slaapdorpjes volgebouwd met appartementen? Is er dan zo’n grote toename van de bevolking? Bereiden we ons voor op meer vluchtelingen die we allemaal willen verwelkomen met een nieuwe flat? Ik denk het niet. Ik vrees dat die trend naar almaar meer vastgoedprojecten en nieuwe flats een gevolg is van de spaardrift van onze landgenoten.

Twee op de drie Belgen sparen. Ze beseffen dat dat moet. Maar ze worden er nauwelijks voor beloond, want de intrest is nul. En dus gaan ze op zoek naar alternatieven. Dat wordt dan al gauw vastgoed. Investeren in een eigendom om die vervolgens te verhuren. Mooi, toch? Het doet de prijzen van vastgoed stijgen. Alleen… zijn er veel te weinig huurders. En als ze er zijn kunnen ze niet altijd de gevraagde huurprijs betalen. Dat doet de prijzen van vastgoed weer dalen. Behalve in Limburg. Maar wees gerust. Of ongerust. Want ook hier zullen de vastgoedprijzen niet blijven stijgen.