Publifin-spil Stéphane Moreau illegaal tot ridder benoemd

Print
Publifin-spil Stéphane Moreau illegaal tot ridder benoemd

Foto: Photo News

Brussel -

Stéphane Moreau, de spil in het Publifin-schandaal, is op illegale wijze tot ridder in de kroonorde benoemd. Dat stelt het weekblad Le Vif donderdag.

PS’er Stéphane Moreau werd vorig jaar tot ridder benoemd voor bewezen diensten aan het land. Het besluit werd op 28 april 2016 ondertekend door koning Filip. Op dat moment was de politicus echter al betrokken in meerdere gerechtelijke dossiers, rond onder meer Tecteo (het latere Publifin) en Ethias en kon hij de titel dus eigenlijk niet krijgen.

Het dossier voor het ereteken, aangevraagd door het gemeentebestuur van Ans, werd desalniettemin door de Waalse overheid overgemaakt aan de regering. Daar werd het ondertekend door minister-president Paul Magnette en minister van Lokale Besturen Paul Furlan (beiden PS). Volgens Magnette gaat het om een automatische procedure. Furlan zegt niet te hebben geweten hoe het systeem werkt.

Uiteindelijk zette ook eerste minister Charles Michel zijn handtekening. Hij heeft niet de mogelijkheid de titel af te keuren als een entiteit de procedure heeft goedgekeurd, is te horen bij zijn kabinet.

(belga)