De Lijn lanceert proefproject met elektrische bussen in Gent, Antwerpen en Leuven

Print
De Lijn lanceert proefproject met elektrische bussen in Gent, Antwerpen en Leuven

Foto: BELGA

Brussel -

De Lijn gaat zes volledig elektrische bussen en bijhorende oplaadinfrastructuur bestellen om te testen op trajecten in Gent, Antwerpen en Leuven. De raad van bestuur van de Vlaamse vervoersmaatschappij heeft daarvoor het licht op groen gezet, zo meldt De Lijn.

Als alles vlot verloopt, zouden de bussen eind 2019 moeten rijden. “Met de proeven in Antwerpen, Gent en Leuven willen we de haalbaarheid ervan testen, net als de integratie in het openbaar domein en de prestaties van de energievoorziening. Bovendien kunnen ook onze technici en operationele mensen er ervaring mee opdoen”, zegt directeur-generaal Roger Kesteloot.

Het is nog niet duidelijk wie de bussen zal fabriceren. De Lijn gaat nu op zoek naar mogelijke aanbieders. België heeft twee belangrijke busbouwers: VDL in Roeselare en Van Hool in Koningshooikt. VDL kon onlangs nog uitpakken met een recordbestelling van honderd elektrische bussen aan Nederland. Zo’n grote bestelling zit er in Vlaanderen nog niet meteen aan te komen. “Eerst moet de technologie beter op punt staan en moet de prijs zakken”, klinkt het bij De Lijn.

(belga)