© Theo Hendriks

OVERZICHT. Rampnacht voor fruitsector, rook over Zuid-Limburg "wel degelijk schadelijk"

De nachtvorst van woensdagnacht en donderdagmorgen heeft harder toegeslagen dan verwacht. Op sommige plaatsen daalde het kwik tot ver beneden de grens van -3 graden Celsius. Dat zorgde voor heel wat vorstschade aan de fruitbloesems op de Limburgse fruitvelden. Delen van Limburg werden ook wakker onder een rookgordijn, omdat fruittelers alles eraan deden om hun bloesems te redden. Een overzicht van de rampnacht:

MiGe/Thomas Jansen/Marij Wyers

Groot deel Zuid-Limburg ontwaakt in geur-en reukhinder.

Heel wat Zuid-Limburgers in de regio Hoeselt, Borgloon en Nieuwerkerken werden vanochtend wakker door een misselijkmakende geur. Buiten zagen ze een laaghangende grijze rookwolk, die pas laat in de ochtend stilaan wegtrok. Vermoedelijk is de rook afkomstig van verbrande strobalen, die een fruitboer ingezet heeft tegen de nachtvorst.

Bij de politie van Sint-Truiden/Gingelom/Nieuwerkerken zijn enkele ongeruste telefoontjes binnengelopen. Ook bij de 101-centrale in Hasselt kwamen een paar meldingen binnen. Daar stellen ze gerust. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid en het is niet zo erg als het lijkt. Bij de politie van Sint-Truiden kennen ze het fenomeen. De vele vuurpotten die fruitboeren ontsteken om de bloesems te beschermen tegen de vorst verspreiden veel rook, en een indringende geur. De rook is vanmorgen blijven hangen boven het zuiden van de provincie. De politie hoeft niet op te treden omdat er geen overtredingen zijn begaan.

Wel degelijk schadelijk

Volgens de milieu-epidemioloog Tim Nawrot is de rook wel degelijk schadelijk. "Soms hoor ik de brandweer wel eens zeggen dat de rook onschadelijk is, maar dat is eigenlijk nonsens. Lees het volledige interview met Nawrot hier.

Lees hier alles over het rookgordijn dat boven Limburg hangt.

In Wellen was 's ochtends te zien hoe een beregeningsinstallatie om de bloesems te beschermen bedekt was met een laagje ijs. Bekijk de video hier

Teler Tom Mees uit Rummen had de grote middelen ingezet maar kon ondanks het overvliegen met een helikopter de schade niet beperken. Lees er hier meer over: Nachtvorst deelt zware klappen uit aan fruitsector

Bekijk hier de schade die de nachtvorst aanrichtte op de Limburgse velden: IN BEELD. Zo hard sloeg de nachtvorst toe op Limburgse fruitvelden

In Peer is de wijngaard van de Italiaanse familie Candreva afgelopen nacht vorstvrij gebleven dankzij 200 brandende kaarsen.

Komende nachten cruciaalDe temperaturen gingen tijdens de nacht van woensdag op donderdag tot zo'n min 6 graden Celsius en dat is dramatisch voor de fruitboeren. Met volle bloesems op de appelbomen en vruchtvorming bij peren- en kersenbomen, zijn de komende nachten cruciaal voor de oogst.

De bloesemperiode is elk jaar opnieuw hard werken voor de fruitboeren. 's Nachts proberen ze hun boomgaarden warm te houden met onder meer kaarsen en ventilatoren die warme lucht blazen, om de bloesems en jonge vruchtjes door de vrieskoude te helpen. "De zeer lage temperatuur van afgelopen nacht zal zeker gevolgen hebben voor de oogst van de fruitboeren", aldus Anne-Marie Vangeenberghe van de Boerenbond. "De bloesems en de vruchtjes kunnen kapot gevroren zijn, maar dat kan men pas echt na een paar dagen zien. De kapotgevroren bloesems en vruchten worden dan zwart."

Fruitboer Florent Geerdens uit Sint-Truiden probeerde woensdagnacht vooral zijn bloesems te beschermen, aangezien jonge vruchten meer bestand zijn tegen vriesweer dan bloesems. "Er zijn twee uitkomsten, als het vruchtje zwart is geworden, dan kan er niets meer uitkomen. Maar als het geraakt is, dan wordt het een kromme vrucht", aldus Geerdens. "Dan kunnen we het sap ervan gebruiken of is het enkel voor de industrie."

Ook in Peer was het vanacht alle hens aan dek. Een wijnbouwfamilie moest daar alles op alles zetten om de oogste te behoeden voor totale vernietiging.

Fruitboeren blijven op hun hoede tot wanneer de tweede week van mei gepasseerd is. "Fruitboeren verwoorden dat met 'wanneer de ijsheiligen voorbij zijn'", aldus Vangeenberghe. "Tot ongeveer 14 mei kan het 's nachts nog vriezen en kunnen de vruchten nog steeds kapotvriezen." De afgelopen twee jaar was het voor de fruitboeren echter goed oogstweer. "Maar een tijdje terug heb ik ook al eens min 7 graden meegemaakt, dat verschilt van jaar tot jaar", aldus Geerdens.

"Heb begrip"

Gedeputeerde voor Landbouw Inge Moors vraagt begrip voor de fruittelers die hun inkomen beschermen.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio