© Hélène Vissers

© Hélène Vissers

thumbnail: null
thumbnail: null

Neos Lommel luistert naar etiquettespecialiste Brigitte Balfoort

Onlangs luisterden 43 Neos-leden vol aandacht naar de voordracht van etiquettespecialiste Brigitte Balfoort met als titel 'De goede manieren show'.

Hélène Vissers

Is er nood aan etiquette in onze moderne maatschappij? Zijn de mensen nu onbeleefder dan vroeger? Ja en neen, want vroeger leefden de mensen in groepen van ongeveer 150 personen en vandaag is het één grote wereld. Maar ons brein is de weg kwijt, wij hebben nog altijd een brein van een Neanderthaler.

Er zijn drie toverwoorden: sorry, alstublieft en dank u. Sorry is een woord dat we niet zo dikwijls moeten gebruiken, maar de twee andere woorden wel. Respect hebben voor alles is erg belangrijk en staat gelijk aan hoffelijkheid. Zo liet Brigitte Balfoort de Neos-leden via foto's en filmpjes zien hoe de mannen zich moeten gedragen tegenover vrouwen, hoe de vrouwen in en uit een auto horen te stappen. Dat is iets waar zelfs de koningen problemen mee hebben.

Belfoort vertelde ook dat de eerste ontmoeting zeer belangrijk is. Als je iemand een hand geeft, doe je dat niet te hard en niet te zacht en kijk je die persoon daarbij even in de ogen. We onthouden 7% van wat er gezegd wordt, 38% van de lichaamstaal en 55% van de kleding. Daarom is het belangrijk dat we onze kleding aanpassen aan de gelegenheid. Aan de hand van filmpjes toonde Belfoort nogmaals hoe het allemaal hoort. Dat gebeurde met de nodige humor. Ook hoe je een tafel moet dekken werd uitgelegd. Als klap op de vuurpijl mochten twee Chinese vrijwilligers tonen dat ze goed opgelet hadden. Gelukkig was dat ook zo. De tafelmanieren kwamen ook ter sprake met een hilarische film.

De belangrijkste gedachten die zeker de moeite waard zijn om te onthouden zijn de volgende: Goede manieren zijn even belangrijk dan een diploma. Veiligheid gaat voor etiquette. Regels zijn niet tuttig maar nuttig. Als je alle regels volgt mis je de pret.

Bij de koffie met gebak was er mogelijkheid tot vragen stellen en daar werd goed gebruik van gemaakt.

Heeft u ook interesse in mooie uitstappen en voordrachten, twijfel dan niet en neem contact op met een van de bestuursleden.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio