VIDEO. Limburgse Turken vieren feest op straat na overwinning Erdogan

Turken uit Heusden-Zolder en Beringen zijn zondagavond op straat gekomen om de overwinning van Erdogan in het referendum te vieren. Maar volgens islamleerkracht Bahattin Koçak is er weinig reden om te zegevieren.

MiGe

“De sfeer is erg dubbel”, vindt Koçak. “Aan de ene kant heb je de ja-stemmers die vieren, al is daar geen echte reden toe. En de neen-stemmers zijn op hun beurt weer hoopvol om dat ze toch bijna evenveel gescoord hebben.”

Erdogan kaarte al aan na een overwinning het debat over de doodstraf opnieuw invoeren terug te willen opvoeren. Koçak bekijkt die intentie met argusogen. “Ik ben een democraat in Europa, ik sta niet achter de doodstraf. Maar we zullen alles moeten afwachten, Erdogan is al jaren bezig met de macht naar zich toe te trekken.

In Beringen en Heusden-Zolder heerste de afgelopen week een zekere spanning tussen de ja- en neen-stemmers. Vooral die laatste groep durfde vaak niet uitkomen voor zijn mening. Koçak weet hoe dat voelt. Na de staatsgreep vorig jaar moest hij een tijdlang onderduiken. Na het referendum durft de leerkracht weer buiten te komen. “Het is leefbaarder geworden. Ook mijn vrienden durven zich meer en meer te tonen. Ik ga nog niet terug naar de moskee, maar dat komt wel. Het vraagt gewoon tijd en geduld.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio