Werkgroep Historisch Paal verfraait erepark aan kerk

Print

Foto: André Caubergs

Paal

Beringen - Momenteel is de historische werkgroep van paalonline volop bezig met het opnieuw in ere te herstellen van het erepark met de grafmonumenten van vicaris Bogaerts, verschillende priesters en van burgemeester de Quebedo.

We kennen de werkgroep Historisch Paal al van de hun werk ‘Paal in de groote oorlog’. Sindsdien hebben ze niet meer stil gezeten. Een mooi stukje van het oude kerkhof, ‘het erepark’ naast de St. Jan de Doperkerk, lag er nogal troosteloos en verwaarloosd bij en er was vandalisme gepleegd. Daarom hebben ze samen met de gemeente besloten om het te verfraaien. Er werd meer info opgezocht over de priesters, de geschiedenis van de parochie en bekeken hoe alles aangepakt moet worden. Met de verfraaiing van het dorpsplein is ook de ondergrond van kasseitjes voorzien.

De werkgroep vond met Willy Camps een steenkapper. Hij onderzocht de stenen, maakte met een eenvoudig trucje een afdruk. Met veel geduld werden de monumenten zuiver gemaakt. De sierbogen en letters werden bijgewerkt door ze uit te krassen en bij te kappen. De eerste zijn gedaan en ook al met Chinese inkt ingeschilderd om zo de historische waarde ervan te behouden. Dit alles een zeer inspannend als je weet dat er per zerk zeker 143 letters staan. De werkgroep is ondertussen bijna klaar met de inventarisering en is aan het bekijken hoe men dit dan op panelen kan uitwerken.
 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio