D’hoore en Kopecky domineren grote landen: “Bijzondere dank aan Kenny en Moreno"

Print
D’hoore en Kopecky domineren grote landen: “Bijzondere dank aan Kenny en Moreno"

Foto: Photo News

Jolien D’hoore en Lotte Kopecky zijn de eerste vrouwen die zich wereldkampioen ploegkoers mogen noemen. Een uurtje na hun glansprestatie kunnen beide meisjes het nog steeds niet geloven. “Ik denk dat we het nog altijd niet goed beseffen”, aldus D’hoore. “Hier ben ik ongelooflijk trots op.”

Lees het verslag van de wedstrijd hier.

D’hoore pakte al een olympische bronzen medaille in Rio, kroonde zich nadien met Kopecky tot eerste Europese kampioene in de ploegkoers en nu is er ook de wereldtitel. “Ongelooflijk”, stelde Kopecky. “We hebben hier zo hard voor gewerkt, het was een droom om wereldkampioen te worden en nu zijn we dat ook, de eerste ooit in deze discipline.”

De tactiek was heel duidelijk. “Het zou heel moeilijk worden om een ronde te pakken”, verduidelijkt D’hoore. “Dus beslisten we om voluit te gaan voor elke sprint en daar zo veel mogelijk punten te pakken. Dat bleek de juiste keuze. Het ideale scenario was dat Lotte en ik om beurt zouden spurten, maar dat kwam er door de vele tempowissels niet altijd uit. Het was zwaar, maar toen ik rond me keek, zag ik dat ook de andere meisjes aan het afzien waren. Dan moet je gewoon door die muur gaan en dat deden we.”

D’hoore en Kopecky domineren grote landen: “Bijzondere dank aan Kenny en Moreno
Foto: Photo News

De Belgen mengden zich van bij de start in de debatten en toonden zich halverwege de wedstrijd zelfs autoritair. Er kwam wel tegenstand, maar nooit gaven D’hoore en Kopecky de indruk de wedstrijd te ondergaan. Zij deelden de lakens uit. “Ik denk dat we ons allebei gewoon heel sterk voelden”, aldus D’hoore. “Het ging heel goed.”

Dank aan Kenny De Ketele en Moreno De Pauw

Bij de Australiërs, die uiteindelijk derde werden, kwam Manly twee keer ten val, een gelukje voor de Belgische meisjes. “Dat hoort ook bij de ploegkoers”, meent D’hoore. “Net zo goed konden wij ten val komen. Veel samen trainen, goed werken aan de aflossing, het hoort er ook bij. Lotte en ik zijn goed op elkaar ingespeeld. Dat helpt. Geluk moet je soms ook een beetje afdwingen en dat hebben wij vandaag gedaan.”

De Belgische vrouwen trainden regelmatig voor deze discipline met het ervaren mannenduo Kenny De Ketele en Moreno De Pauw. "Ik wil hen nog eens bijzonder bedanken", zei D'hoore. "Ze leerden ons in een mum van tijd de knepen van het vak leerden. Op techniek deden we het perfect en dat hielp mee om deze titel te pakken."

"De ploegkoers was minder gevaarlijk dan verwacht", zei Kopecky nog. "Dat er een aantal keer gevallen werd, heeft te maken met de onervarenheid van de rensters. Dit was nog maar de vierde ploegkoers die we reden. Je mag niet verwachten dat het dan al vlekkeloos verloopt."

Olympisch?

De ploegkoers is geen olympische discipline, maar in de coulissen wordt hard geijverd om het wel op het programma te krijgen. “Er zat vandaag een afgevaardigde van het IOC in de tribune”, vertelt D’hoore, “en die kwam na de wedstrijd ook even bij ons langs. Hij was heel positief, vond het een mooie wedstrijd en vertelde me dat de beslissing niet lang meer op zich zou laten wachten. Eén van de volgende dagen misschien al. Ik hoop echt dat dit een olympisch nummer wordt. Lotte en ik zijn een goed koppel op de piste, het zou mooi zijn om in Tokio een gooi te doen naar olympisch goud. Nu goed, dat is nog ver, 2020, maar het zou geweldig zijn om nog eens naar de Spelen te gaan.”

Morgen nog puntenkoers

Kopecky rijdt morgen individueel nog de puntenkoers. Voor D'hoore zit het WK erop. Zij pakte eerder al brons in de scratch.