Heemkunde Nieuwerkerken onderhoudt radarsite uit WO II

Print
Heemkunde Nieuwerkerken onderhoudt radarsite uit WO II

Foto: Eddy Cox

Nieuwerkerken - In het kader van Erfgoeddag 2017 stelde Heemkunde Nieuwerkerken zich tot doel de nog resterende overblijfselen van de radarinstallatie uit WO II te onderhouden en te bewaren voor het nageslacht.

Kort na het uitbreken van WO II kwam een Duits generaal op het idee een lijn van radarstations op te stellen ter bescherming van het Reich tegen vijandelijke vliegtuigen komende vanuit Groot-Britannië. De uitbouw van deze naar de bedenker genoemde Kammhuber lijn nam aanvang in 1941, één van deze stations met codenaam 'Bertha' bevond zich in Nieuwerkerken. In de naoorlogse jaren werd deze plek een geliefd speelterrein voor de lokale jeugd, door de jaren heen nam moeder natuur de bovenhand en overwoekerde de overgebleven resten van de radar. In het kader van Erfgoeddag 2017 stelde Heemkunde Nieuwerkerken zich tot doel de nog resterende overblijfselen van de installatie te onderhouden en te bewaren voor het nageslacht.
Heemkunde betuigt zijn hartelijke dank aan de gemeentelijke technische dienst voor de hulp bij de renovatiewerken. Een boek van de hand van ons medelid Dhr. L. Schepens verschenen in november 2016 behandelt de 'Luchtverdediging Raum 6, Radarsite Nieuwerkerken'. Verkrijgbaar via www.heemkunde.nwk@telenet.be of 0499 735674


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio