© Sven Dillen

Limburg krijgt derde grootste stad van Vlaanderen na fusie

“Hasselt-Genk is geen zot idee”

“De fusie van Hasselt en Genk, een zot idee? Helemaal niet. Economisch is het de logica zelve”, zegt LRM-directeur Stijn Bijnens. Zelfs politiek is het water niet eens meer zo diep als we dachten, bleek toen we burgemeesters Nadja Vananroye (Hasselt) en Wim Dries (Genk) gijzelden op een boot op het Albertkanaal. “Een fusie sluiten we niet uit. Eerst nog meer samenwerken en dan zien we wel…”, zeggen ze in een exclusief dossier van deze krant en TVL.

Guy THUWIS/Caroline VANDENREYT

De fusie van Hasselt en Genk - of Genk en Hasselt, zoals u verkiest - is nodig om Limburg stevig op de Vlaamse kaart te planten. Zeker nu de provincies zo goed als geen slagkracht meer hebben. Hoe gaan we anders opboksen tegen financiële ‘opslorpers’ als Antwerpen, Gent en Brussel? In economische kringen verkondigen ze het met steeds minder schroom. Twee weken lang brengen we in deze krant, in samenwerking met TV Limburg, dan ook het dossier ‘Wat als… Hasselt en Genk fusioneren?’. Met verrassende conclusies, uw mening en hoogoplopende debatten.

Central Park

Vier ‘wijzen’ haalden we aan tafel, Stijn Bijnens (LRM-directeur), Nele Lijnen (parlementslid), Luc De Schepper (rector UHasselt) en Koen Vanmechelen (kunstenaar). “Limburg heeft een grote stad nodig, van minstens 100.000 inwoners. Om in Vlaanderen met de vuist op tafel te kunnen slaan en te bestaan voor Europa”, was de behoorlijk eensgezinde overtuiging.

Met argumenten waarom het wel kan. Dat niemand er slechter van wordt, dat we misschien één ziekenhuis krijgen, een heel grote voetbalploeg en een eigen Central Park (lees: Bokrijk). Koen Vanmechelen: “Waarom zou Hasselt-Genk niet het levende lab voor de toekomst kunnen zijn?”

Opeisen

Of die grote fusiestad wel past bij Limburg en onze traditie van klein en fijn? “We moeten heel erg oppassen dat Brussel ons niet gaat zien als een park. B&B’s mogen we nog bijbouwen, een paar bungalows,… Maar een tram? Laat staan een eigen universiteit”, gaat rector De Schepper in het verweer. En met hem ook de burgemeesters van Hasselt en Genk: “We moeten onze plek in Vlaanderen opeisen. Neen, samenwerken is echt geen probleem voor ons.”

Fusiespecialist Koenraad De Ceuninck verwacht dat een fusie Hasselt-Genk voor een dynamiek zal zorgen die heel Limburg ten goede komt. De trend naar grote centrumsteden zet zich ook door in Nederlands-Limburg waar Landgraaf eerst vrijwillig wou en nu verplicht moet fuseren met Heerlen.

Triatlon

Maar hoe moet die fusiestad er effectief uitzien? Daarover lieten we architectuurstudenten van Universiteit Hasselt zich een hele week buigen. Met opvallende resultaten, zoals een nieuw stadion voor KRC aan het kanaal (handig om een triatlon te organiseren, aldus de ontwerper) en een soort van evenementeneilandjes aan de tuikabelbrug in Hasselt.

Het uitzicht was voor de studenten, de naam is aan u: vanaf dinsdag kan u op www.hbvl.be/hasseltgenk laten weten hoe die grote fusiestad moet heten. Het resultaat leest u volgende zaterdag in de krant.

Bipool

En hoe zit het met sport, shopping, mobiliteit in Hasselt-Genk? Niet iedereen is overtuigd van de voordelen, zoals die sporteconoom die niet gelooft dat Genk meer toeschouwers uit Hasselt gaat krijgen na een fusie. En al helemaal niets ziet in een grote fusieclub met alle sporten à la Barcelona. De mobiliteitsdeskundigen van IMOB (het Instituut voor Mobiliteit van Universiteit Hasselt) verwachten dan weer een proces van tientallen jaren om van de bipool Hasselt-Genk één stad te maken. En of de winkeluitbaters zomaar die slag om Genk of Hasselt opgeven?

Afsluiten doen we op zaterdag 29 april met het grote voor- en tegendebat. En een peiling bij de Limburgers of de geesten al iets rijper zijn voor die nieuwe grote stad.

Lees hier meer over het fusiedossier Hasselt-Genk