Erfgoedwandeling door natuurlijke omgeving van Grote-Brogel

Print

Grote-Brogel

Peer - Naar aanleiding van ‘Peer 650’ organiseerde de Gezinsbond van Grote Brogel een erfgoedwandeling door de natuurlijke omgeving van Grote Brogel.

Meer dan 60 enthousiaste wandelaars namen op deze zonnige zondagnamiddag deel aan deze wandeling die deskundig gegidst werd door Jaak Weltens, erfgoedgids en vroegere dorpsgenoot en Lena Martens. de wandeling verliep doorheen en op de rand van de Abeekvallei in de gehuchten Laar en Bos in Grote-Brogel. Het gehele gebied is aangeduid als ankerplaats van belangrijke erfgoedelementen.

Je vindt er historische en beschermde boerderijen gelegen in cultuurhistorisch intact landschap met hoge esthetische, ecologische en archeologische waarde. Recente ontdekkingen bewijzen nog eens het bestaan van vroege leefgemeenschappen hier in Grote Brogel.

Zowel het landschap, dat sterk beïnvloed is door de Abeekvallei met zijn typische waterringen en hooilanden, als de beschermde langgevel boerderijen (bv de Donks), als het Ooievaarsnest (geboortehuis Pieter Brueghel de oude), als de archeologische vindplaats van schatten van de Romeinen en Kelten (armbanden, mantelspelden, munten, verbrande dierenoffers,..) het heilig bos, de vroegere slagmolen (die nu in Bokrijk staat) enz. stonden op het programma.

Na de wandeling werd er gezellig nagekaart bij een broodjesmaaltijd en volgde nog een ludieke powerpoint over de erfgoedelementen en het vroegere dorpsleven van Grote Brogel. Het was een prachtige wandeling en door de ontsluiting van dit mooie stukje natuur, mede gerealiseerd door Natuurpunt, zal dit gebied in de toekomst nog door velen bezocht kunnen worden.

 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio