PORTRET. Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un: Kaasliefhebber maar “geen groot licht”

Print
PORTRET. Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un: Kaasliefhebber maar “geen groot licht”

Foto: AP

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un beheerst de laatste tijd het nieuws. Over zijn nucleaire plannen is al veel geschreven, maar over zijn persoon heerst nog altijd veel mysterie. Wie is de man die de rest van de wereld momenteel de stuipen op het lijf jaagt?

Het mysterie begint al met het precieze geboortejaar van Kim Jong-un. Hij werd geboren op 8 januari in 1983 of 1984. Men had lange tijd niet verwacht dat hij als jongste zoon zijn vader, Kim Jong-il, zou opvolgen na zijn dood op 17 december 2011. Men ging ervan uit dat deze rol weggelegd was voor zijn halfbroer Kim Jong-nam of zijn oudere broer Kim Jong-chol.

PORTRET. Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un: Kaasliefhebber maar “geen groot licht”
Basketspeler Dennis Rodman. Foto: AFP

Geen groot licht op school

Net als zijn broers ging Kim Jong-un naar een privéschool in Zwitserland. Dit onder de schuilnaam Pak Un. Hij bleek echter geen groot licht te zijn en toonde meer interesse voor muziek en basketbal dan voor zijn studies. Tegenwoordig is Kim trouwens nog steeds een groot liefhebber van de sport. Hij is een grote fan van de Chicago Bulls, en Michael Jordan is zijn favoriete speler. Ook is hij bevriend van de voormalige NBA-ster Dennis Rodman, die hem zelfs meerdere keren bezocht heeft in Noord-Korea. Toen zijn punten voor wiskunde en wetenschappen niet verbeterden, stuurde zijn vader hem naar een Zwitserse staatsschool, waar hij in een lager jaar terechtkwam.

Voorliefde voor kaas

Men zegt ook dat hij tijdens zijn verblijf in Zwitserland een voorliefde voor Zwitserse kaas ontwikkelde. De grote hoeveelheden die hij naar binnen speelde en speelt zouden zijn mollige uiterlijk verklaren. Jaarlijks zou er nog steeds kaas geïmporteerd worden uit Zwitserland.

Na zijn terugkeer naar de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang studeerde hij aan de Kim Il-sung Military University. Zijn moeder, Ko Young Hee, was de favoriete vrouw van zijn vader en Kim was overduidelijk haar favorietje. Ze noemde hem liefkozend de Morning Star King. Kim Jong-un zou ook zijn vaders lievelingetje geweest zijn.

PORTRET. Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un: Kaasliefhebber maar “geen groot licht”
Kim II Sung. Foto: Š Sovfoto \ UIG

Plastische chirurgie

Sommigen opperen ook dat hij gekozen werd als opvolger van zijn vader omwille van zijn gelijkenis met de oprichter van Noord-Korea: Kim Il-sung. Er zijn zelfs mensen die beweren dat hij plastische chirurgie is ondergaan om nog meer op hem te lijken.

Zijn vrouw Ri Sol-ju

Over het persoonlijke leven van Kim Jong-un was lang niet veel geweten. Tot er beelden opdoken van een anonieme vrouw die hem vergezelde op events. In juli 2012 kondigde de staatsmedia aan dat hij getrouwd was met “Comrade Ri Sol-ju”. Over de vrouw is verder niet veel info beschikbaar.

Men gaat ervan uit dat ze van rijke komaf is. Ze staat vooral bekend om haar stijlvolle uiterlijk: haar vaak Westerse kleren typeren haar. Het gerucht gaat de ronde dat ze zangeres is en Kim Jong-uns hart gestolen heeft tijdens een optreden.

Het koppel wordt af en toe samen in privécontext in het openbaar gespot. Zo gingen ze samen naar een pretpark en woonden ze een concert met Disney-personages bij.

Is er ook sprake van een dochtertje?

Volgens de Amerikaanse basketspeler Dennis Rodman heeft Kim Jong-un een dochter. Hij ontmoette de Noord-Koreaanse leider in 2013 en 2014. Het meisje zou Ju Ae heten. Rodman noemt Kim Jong-un een “goede vader” en zegt dat hij baby Ju Ae zelfs in zijn armen heeft gehouden.

PORTRET. Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un: Kaasliefhebber maar “geen groot licht”
Kim Jong-un en zijn vrouw Ri Sol-ju. Foto: AFP

Executie van familieleden en officials

Sinds hij in 2011 aan de macht kwam heeft Kim 70 officials laten executeren. Dat beweert althans de Zuid-Koreaanse Minister van Buitenlandse Zaken Yun Byung-se. In december 2013 zou hij ook de executie van zijn oom Jang Song-thaek geëist hebben omdat hij zich tegen de staat zou gekeerd hebben. Sommigen beweren dat zijn oom gevoederd is aan een roedel wilde honden, terwijl anderen zeggen te weten dat hij om het leven gebracht werd door een vuurpeloton. Toen zijn tante protesteerde tegen de executie zou ook zij het zwijgen opgelegd zijn. Men zegt dat ze vergiftigd werd. Ook de moord op zijn halfbroer Kim Jong-nam zou zijn verantwoordelijkheid zijn. Het onderzoek hierna loopt echter nog.

In 2016 legt de regering Obama de Noord-Koreaanse leider sancties op omwille van misbruik tegen het Noord-Koreaanse volk. Het is de eerste keer dat de VS Kim Jong-un persoonlijk straffen oplegt.

Doodsbedreiging van Zuid-Korea

Op 21 september 2016 kondigt de Zuid-Koreaanse minister van Defensie aan dat Zuid-Korea elite troepen stand-by heeft staan die Kim Jong-un kunnen ombrengen als het land zich bedreigd voelt door de nucleaire wapens van Noord-Korea.

Begin 2017 kondigt Kim Jong-un aan dat Noord-Korea klaar is om intercontentinale ballistische raketten te testen. Sindsdien staat het land in het oog van de storm en zijn de relaties met de Verenigde Staten op zijn minst gezegd vijandig te noemen.