Een kasteel kopen voor een prikje? Dat kan

Print
Een kasteel kopen voor een prikje? Dat kan

In ons land staan momenteel 42 kastelen te koop. Het beste koopje is wellicht in Deurne te doen. Het Boterlaarhof werd tien jaar geleden nog op 3,5 miljoen euro geschat. Na een brand waarbij het deel van het gebouw beschadigd raakte, wordt het nu van de hand gedaan voor de prijs van een gewoon huis.

Het Boterlaarhof in Deurne wordt op 24 april openbaar verkocht. Districtsvoorzitter Tjerk Sekeris (N-VA) denkt het voor minder dan 350.000 euro kan afgehamerd worden. De prijs van een gewoon huis, zeg maar.

Sinds 2014 staat het kasteel leeg en onder curatele nadat de laatste eigenaar failliet werd verklaard.

Een kasteel kopen voor een prikje? Dat kan

In de zomer van 2015 brak er brand uit nadat jongeren er een vuurtje hadden gemaakt. De zolder en een groot deel van het dak werden vernield. Hoe hoog de herstellings- en restauratiekosten zullen oplopen, is niet duidelijk. Maar wie wat geld opzij staan heeft, kan er iets mooi van maken.

Voor hoeveel het verkocht wordt, valt af te wachten. “Er wordt geen minimumprijs ingesteld voor de verkoop”, zegt curator Marc Kips.

De koper moet wel beseffen dat het een beschermd gebouw is dat niet mag afgebroken worden en dat men zich moet houden aan strenge regels bij de renovatie.

Het kasteel Boterlaerhof in Deurne ligt op een domein van 1,75 hectare groot. Het kasteel omvat op de gelijkvloerse verdieping onder andere een grote inkomhal, twee salon, een eetkamer en en een grote keuken. Op de eerste verdieping liggen zes slaapkamers en een badkamer. Op de tweede verdieping ligt een polyvalente ruimte. Verder is er een bijgebouw met stallingen.

42 kastelen te koop

Een kasteel kopen voor een prikje? Dat kan

Kasteel Boterhoflaan is niet het enige kasteel dat momentaal te koop staat. Volgens Immovlan.be kan u kiezen uit 42 sprookjesachtige gebouwen. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië.

Het duurste is het prachtige recent gerestaureerd kasteel “Vroenhoven” in Kortenaken op domein van maar liefst 70 hectare. Met haar prachtige salons, eet- en zitkamers, talloze slaap- en badkamers, een royale bar, een conciërgewoning en diverse bijgebouwen is het een echt koopje voor wie zeer veel geld heeft. De vraagprijs is immer 5.900.000 euro.

Een kasteel kopen voor een prikje? Dat kan

Te duur? Iets goedkoper kan ook. In Izegem bijvoorbeeld. Het sprookjesachtig kasteel ‘ter Wallen’ op een prachtdomein van 4 hectare. Vraagprijs: 3.600.000 euro.

Een kasteel kopen voor een prikje? Dat kan

Of wat dacht u van dit kasteel in het Waalse Dalhem met 22 slaapkamers en een tuin van 41 hectare. Vraagprijs: 3.300.000 euro.

U zoekt een kasteel goedkoper dan 1 miljoen euro? Keuze genoeg, al zal u misschien wel wat moeten renoveren.

Voor een prachtig kasteel in Halle betaalt u bijvoorbeeld. 950.000 euro.

Een kasteel voor de prijs van een huis? Als u niet in Deurne wil wonen, kan u voor Doornik kiezen. Daar staat er een te koop met 30 slaapkamers en een tuin van 15 hectare. Vraagprijs: 400.000 euro.

In Ingelmunster is ook een ‘koopje’ te doen. Een kasteel met 6 slaapkamers voor 550.000 euro.

Of dit kasteel in Halen dat zelfs een eigen kapel heeft. Vraagprijs 990.000 euro.

Een kasteel kopen voor een prikje? Dat kan

In Schepdaal (Vlaams-Brabant) betaalt u voor een kasteel met 6 slaapkamers 739.000 euro.

Stuk voor stuk ‘koopjes’ zeggen de immobiliënmakelaars die met de verkopen belast zijn.

Renovatie kost handen vol geld

Bij een Antwerps immobiliënkantoor dat gespecialiseerd is in de verkoop van duurdere panden zegt men dat die oude kastelen, hoe romantisch het ook is om er te wonen, praktisch niet meer te betalen zijn in onderhoud.

“Vaak hebben ze nog ramen in enkel glas. Alleen al die vervangen kost stukken van mensen. Als je weet wat het kost om een dak van een gezinswoning te vernieuwen, kan je je inbeelden wat het kost om het dak van een kasteel te vervangen. Of om zo een gebouw in de winter te verwarmen. Bovendien gaat het om geklasseerde gebouwen waarmee je niet doet wat je wil. Nee, het is heus niet voor niets dat er zoveel van die kastelen te koop staan”, zegt de makelaar die liever anoniem wenst te blijven.