Wellens en Benoot hoopvol voor klimklassiekers

Print
Wellens en Benoot hoopvol voor klimklassiekers

Foto: Photo News

Net als de voorbije jaren doet Tim Wellens (Lotto Soudal) in de klimklassiekers een gooi naar de oppergaai. En de Truienaar zit boordevol vertrouwen met de Amstel Gold Race voor de deur. “De conditie is heel goed en mijn vierde plaats in de Brabantse Pijl was een mooie opwarmer”, aldus Wellens.

Twee zeges in Mallorca, een etappe in de Ruta del Sol en derde in de Strade Bianche. Wellens schoot dit seizoen als een raket uit de startblokken. Na Milaan-Sanremo verdween Wellens twee weken uit competitie om vervolgens in het Baskenland weer competitiekilometers te maken. “Na Sanremo werd ik ziek”, aldus Wellens. “Maar echt in mijn nadeel was dat niet. Daardoor verscheen ik iets minder goed aan de start van de Ronde van het Baskenland dan vorig jaar. En dat was eigenlijk de bedoeling. Ik wil mijn piek spreiden over de twee zondagen die er nu aankomen.”

Baskenland beste voorbereiding

In de Brabantse Pijl bewees de Limburger dat zijn vormpeil crescendo gaat. “Die wedstrijd wilde ik graag rijden. Er zijn amper vier kansen om deze weken te scoren en het zou zonde zijn om te passen voor de Brabantse Pijl, ook al is het geen WorldTour. Ik leef in ieder geval met veel vertrouwen toe naar de Amstel Gold race. Het Baskenland is volgens mij de beste voorbereiding op de klimklassiekers. Die was veelbelovend en daar hoop ik nu de vruchten van te plukken. Er zijn ook renners die uit de kasseikoersen komen. Bij hen speelt vooral het mentale aspect een rol. Zo’n klassieker vreet mentale energie.”

Die kasseiklassiekers vielen tegen voor de formatie van de Nationale Loterij, maar extra druk voelt Wellens niet. “Nog niet”, klinkt het al lachend. “Ik wil gewoon voor mezelf en de ploeg goed presteren. En ik ben niet alleen. Met Tiesj Benoot hebben we nog een tweede speerpunt. Zowel Tiesj als ik hebben baat bij een aanvallende wedstrijd. De nieuwe finale kan zich daartoe lenen, maar het zijn toch de renners die het koersverloop bepalen. Ik heb opgevangen dat ze slecht weer geven zondag. Ik kijk niet ieder uur naar het weerbericht, maar een beetje regen mag wel.”

Mogelijke bondgenoten

Bondgenoten om de wedstrijd hard te maken zijn er volgens Wellens zeker te vinden. Mannen als Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet zijn niet vies van een langgerekte finale. “Dat klopt. De tactiek van die ploegen past bij de onze. Ik heb de Vlaamse koersen gezien en als er zo aanvallend gekoerst wordt, heb ik spijt dat ik er niet bij ben. Hopelijk krijgen we zondag meer van hetzelfde. En als het zo is, dan hebben we verschillende jongens die we in de strijd kunnen gooien. Dat is altijd een voordeel.”

Wellens en Benoot hoopvol voor klimklassiekers
Wellens (links) en Benoot (rechts) zijn zondag de kopmannen van Lotto Soudal in de Amstel Gold Race. Foto: BELGA

Met Tiesj Benoot heeft Wellens alvast een goede kompaan in de eigen rangen. “De batterijen zijn weer opgeladen en de Amstel ligt me gewoon goed”, aldus Benoot. En dat de tank niet leeg is, bewees hij woensdag met een derde plaats in de Brabantse Pijl. “Ik heb bewust Parijs-Roubaix laten schieten om in de Amstel uitstekend voor de dag te komen”, vertelt Benoot. “Dat werd al voor aanvang van het seizoen zo bepaald. Na de Ronde van Vlaanderen trok ik van dinsdag tot zondag naar de Ardennen met mijn vriendin en een maat om de batterijen weer op te laden. In de Brabantse Pijl is gebleken dat ik klaar ben voor zondag. Ik wil het voorjaar graag afsluiten met een goed gevoel.”

Ronde van Vlaanderen zonder kasseien

Over zijn relatie met de Amstel Gold Race is Benoot duidelijk. “Het is de voorjaarsklassieker die misschien wel het best bij mijn intrinsieke kwaliteiten als renner past. Het is eigenlijk een Ronde van Vlaanderen zonder kasseien. Niet dat ik niet graag over kasseien rijd, maar die korte, pittige hellingen op zich liggen mij heel goed.” En met de hertekende finale nog meer? “Dat valt nog af te wachten. De renners maken de koers en ook het weer kan een vieze rol spelen. Als de wind in de slotkilometers in het nadeel blaast, dan zal het heel moeilijk zijn om voorop te blijven.”

Wellens en Benoot hoopvol voor klimklassiekers
Tiesj Benoot tijdens de Brabantse Pijl afgelopen woensdag. Foto: TOM GOYVAERTS/GMAX Agency

Net als zijn kopman Tim Wellens wil Benoot er liefst een lange finale van maken. “Ik ga zeker niet wachten. Na de kasseiklassiekers heb ik de klik gemaakt en besloten meer op intuïtie te koersen. Woensdag draaide dat al goed uit in de Brabantse Pijl en de voorbije weken is gebleken dat koersen op het gevoel iets heel mooi kan opleveren. Ook de sterkte van de ploegen met snelle mannen wordt zondag cruciaal. Veel zal ervan afhangen of die ploegen in staat zijn diep in de finale nog te organiseren.”

Sergeant: “Geen donderpreek”

Ploegleider Marc Sergeant is optimistisch voor de Amstel Gold Race. “Zowel Tim als Tiesj kunnen de finale de baas”, aldus Sergeant. Tijdens de persconferentie kwam hij zelf graag nog eens terug op de kasseicampagne. “Van Waregem tot Roubaix bleven we onder de verwachtingen, dat klopt”, vertelt Sergeant. “Maar dat het zo slecht was als ik overal hoor en lees, daar ben ik het niet mee eens. Als je de uitslagen van Tiesj naast elkaar legt, is dat te kort door de bocht. Een donderpreek staat dus niet op het programma. Bovendien treden we nu aan met een heel andere formatie. Waarom zouden zij moeten oplossen wat er de voorbije weken fout liep? Nu, een motiverende speech voor zondag mogen ze wel verwachten natuurlijk (lacht).”

Wellens en Benoot hoopvol voor klimklassiekers
Het ongelukkige voorjaar van Lotto Soudal samengevat in één beeld: Tony Gallopin ligt kermend op de grond in de E3 Harelbeke. Door de knieblessure die hij daar opliep mist Gallopin de Amstel Gold Race. Foto: BELGA

De grootste blutsen uit de mentale carrosserie lijken weggewerkt. En de fris ogende Tim Wellens die naast Sergeant zit, heeft daar een groot aandeel in. “Tim is bezig aan zijn beste voorjaar ooit”, aldus Sergeant. “Vorig jaar toonde hij als enige veel moed in de Amstel Gold Race door de Cauberg niet af te wachten. Zonder succes, maar hij zakte er op de Cauberg niet helemaal door en werd nog tiende. Dat is een heel goed teken. Zowel Tim en Tiesj mogen geen afwachtende wedstrijd rijden. Hoe ze elkaar niet in de weg rijden? Ze zijn slim genoeg om dat niet te doen.” .

De selectie van Lotto Soudal bestaat naast Wellens en Benoot uit Sean De Bie, Bart De Clercq, Tomasz Marczynski, Tosh Van der Sande, Jelle Vanendert en Remy Mertz.

(belga)