Pentagon geeft beelden vrij van bom op Afghanistan

Print

Het Pentagon heeft beelden vrijgegeven van het moment dat de grootste niet-nucleaire bom van de VS in Afghanistan wordt gedropt.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de beelden op Twitter gezet.

‘Een MOAB-bom raakt een complex van tunnels en grotten van IS in het oosten van Afghanistan’, klinkt het. ‘De aanval moest het risico van Afghaanse en Amerikaanse troepen minimaliseren.’

 

De beelden tonen het moment dat een gigantische ontploffing plaatsvindt in een bergachtig gebied, waarna een grote zwarte wolk opstijgt. De bom werd donderdagavond gedropt op een complex van grotten en tunnels van terreurgroep Islamitische Staat (IS).

‘De aarde voelde als een boot in een storm’, getuigt Mohammad Shahzadah, die in de regio woont, aan The Guardian. Vlammen vulden de hemel en de aarde trilde hevig. ‘Ik dacht dat mijn huis werd gebombardeerd. Vorig jaar nam een drone het huis naast het mijne in het vizier, maar nu voelde het aan alsof de hemel naar beneden kwam. De kinderen en vrouwen waren erg bang.’

De conventionele reuzenbom heet eigenlijk Massive Ordonance Air Burst, maar het acroniem MOAB wordt ook wel vertaald als mother of all bombs - de moeder van alle bommen. De GBU-43 weegt meer dan 10 ton en is negen meter lang. Het was de eerste keer dat ze gebruikt is in een conflict. Naast het veroorzaken van een grote schokgolf zuigt ze ook alle zuurstof weg.

Volgens het Afghaanse leger kwamen 36 IS-strijders om bij de luchtaanval.