© RL/VRT

© HBVL

thumbnail: null
thumbnail: null

VIDEO. ‘Jezus van Beringen’ 2 jaar later: “Ik zit al 3 jaar op dit bankje in Gent”

Het één-programma ‘Iedereen Beroemd’ bezorgde heel wat Gentenaren deze week eindelijk een antwoord op een veelgestelde vraag: wie is die man met zijn Jezus-gewaad en sandalen in het Muinkpark? João Maria (55) is zijn naam, en hij vult zijn dagen met meditatie en luisteren naar mensen die een luisterend oor zoeken. Beringenaren herkennen João misschien nog, want twee jaar geleden - in de tv-reportage beweert de man nochtans dat hij al drie jaar in Gent vertoeft - bracht hij zijn dagen door op en rond de markt van hun gemeente.

fivr

João Maria is naar eigen zeggen iedere dag in het park te vinden vanaf 4 uur ’s ochtends. Hij mediteert er en wil er mensen die langskomen “op een andere manier naar dingen laten kijken die ze niet begrijpen”. “Ik zit hier al bijna drie jaar, ook in de winter”, vertelde hij in ‘Iedereen Beroemd’.

De man was ruim twee jaar geleden inderdaad al in Gent, maar tussendoor verbleef hij ook een tijdje in Limburg. Toen kan u in onze krant al lezen dat João Maria, die in een vorig leven nog als Ruud Inderfurth actief was als kunstenaar in Nederland en België alvorens hij besloot rond te zwerven door Europa, via een Berings gezin een huisje had gevonden. Zij boden hem er onderdak aan, en overdag mediteerde João op het marktplein van de gemeente. Dat leverde hem de bijnaam ‘de Jezus van Beringen’ op.

Nu is de “eeuwige wandelaar” dus teruggekeerd naar Gent. “Naar een bankje dat steeds in de zon staat.” Dat hij ook daar nog steeds volgelingen vindt, werd duidelijk in de reportage.