Chipscrisis treft Japan: tot 11 euro voor een zakje chips

Chipscrisis treft Japan: tot 11 euro voor een zakje chips

Foto: © Zoonar/Andre Bonn

Japan gaat gebukt onder een heuse chipscrisis. Doordat de aardappeloogst in de belangrijke regio Hokkaido na een reeks tyfoons voor een groot deel is mislukt, hebben snackproducenten besloten om de productie van een aantal populaire smaken voorlopig op te schorten.

Marktleider Calbee schrapte tijdelijk 15 soorten chips uit het aanbod en ook bij het kleinere Koike-ya stokt de productie. Japanners zijn verzot op chips en dus ontstond in de voorbije dagen een ware run op de snack in de supermarkten.

Op het internet worden zakjes pizzachips aangeboden voor omgerekend meer dan 11 euro, zes keer meer dan de normale prijs. Op Twitter zijn foto’s van lege winkelrekken te zien.

Vermoedelijk zal de aardappelcrisis niet alleen bij de snackmakers voelbaar zijn. De verwachting is dat ook restaurants en fastfoodketens getroffen zullen worden door het aardappeltekort.

Calbee gaf aan extra import van Amerikaanse aardappelen te overwegen of eventueel te vragen aan boeren op een zuidelijk eiland om vroeger dan gepland te oogsten. De producenten durven niet voorspellen wanneer de chipsproductie weer op volle toeren zal draaien.