COLUMN - DUCHÂTELET OP VRIJDAG

“Trump is een kleuter die met vuurwerk speelt”

Print

duchâtelet op vrijdag

“Trump is een kleuter die met vuurwerk speelt”

Trump heeft de kiesstrijd gewonnen met America First: de VS moet aan zichzelf denken en zich niet met het buitenland bemoeien. Geen ruzie meer maken met Rusland, de interventies van de VS in Irak en Syrië waren fout, de NAVO heeft geen nut meer, er moet een muur gebouwd worden op de grens met Mexico...

Met veel vertoon tekende hij bevelschriften in die zin. Maar de rechters schrapten zijn eerste bevelschrift en zijn eigen republikeinse congresleden weigerden Trumpcare goed te keuren. Dat is de nieuwe wet over ziekenzorg die de vorige van Obama moest vervangen. Trump was goed op weg om afgevoerd te worden als een clown.

Het zou Ivanka zijn, die papa Trump gevraagd heeft om Assad te straffen. Dat zegt haar broer Eric Trump. En zie daar: voor het eerst sinds zijn aantreden als president krijgt Trump goedkeuring en bijval, van de vele mensen die geschokt waren door de beelden van de gifgasaanval uiteraard, maar zelfs van Hollande en Merkel. Dat militaire spierballengerol smaakt voor Donald naar meer. Nu kondigt hij aan dat de VS de Noord-Koreanen een lesje zullen leren als de Chinezen dat niet doen.

Ter zake: Assad heeft met klem ontkent gifgas gebruikt te hebben. Rusland bevestigt dat. De internationale organisatie voor de bestrijding van chemische wapens (OPCW) gevestigd in Den Haag – jaarlijks budget van 73 miljoen euro, 500 mensen in dienst – heeft Syrië uitgekamd en op 31 december 2015 verklaard dat de fabriek voor chemische wapens was afgebroken en dat 98 procent van de bekende chemische wapens werden vernietigd. Ook vandaag beweert deze internationale organisatie dat men niet kan stellen dat het Syrische leger chemische wapens heeft gebruikt: daartoe is meer onderzoek ter plaatse nodig. Ook de BBC, de referentie op vlak van kwaliteit van informatie, stelt vast dat er vandaag geen bewijs is dat het gifgas van Assad zou gekomen zijn.

De VS-militairen zijn zeker van wel, net zoals ze in 2003 zeker waren dat Irak massavernietigingswapens had. President Bush is toen een oorlog begonnen die een half miljoen doden heeft gekost en het land heeft verwoest. Achteraf bleken er geen nucleaire of chemische wapens te zijn. Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen. Trump en vele westerse leiders wel. Normaal moest Trump het congres laten stemmen over die aanval, maar ook Obama liet de militairen oorlogsdaden stellen zonder democratisch overleg.

Denk zelf eens na: Assad was de oorlog aan het winnen, met de hulp van de Russen. Het enige wat hem nog kon tegenhouden was een gemediatiseerde aanval met gifgas op onschuldige kinderen. Zou die man dan zo dom zijn? Als de oorlog in Syrië een “normaal” verder verloop zou gekend hebben, dan werd Poetin de grote diplomatieke winnaar, samen met Assad en Iran. Dat was heel slecht voor Saoedi-Arabië, de goede vriend van de VS die voor ettelijke miljarden aan wapens koopt en islamitische rebellen steunt in Syrië, net zoals ze ook in de burgeroorlog Jemen een grote rol spelen.

Trump is een kleuter die met vuurwerk speelt. Omdat hij per vergissing president van de VS is geworden, behandelen sommige van onze leiders hem als een emotioneel stabiel persoon, terwijl hij compleet onbetrouwbaar is als men ziet hoe zijn opinie over Rusland, Assad, China, de NAVO draait met de wind.

Wat gaan onze regering en onze parlementairen doen? Onmiddellijk tekst en uitleg vragen aan de ambassadeurs van de VS en Rusland? Als de VS geen honder procent sluitende bewijzen heeft dan is het aangewezen daar een zéér serieus diplomatiek incident van te maken.