Verenigde Staten droppen “moeder van alle bommen” op IS in Afghanistan: 36 IS-leden dood

Print
Verenigde Staten droppen “moeder van alle bommen” op IS in Afghanistan: 36 IS-leden dood

Een MOAB-Bom.

De Verenigde Staten hebben gisteren een enorme GBU-43 bom gedropt in het oosten van Afghanistan. Ze deden dit in het kader van een operatie tegen een netwerk, van tunnels en grotten, dat door IS gebruikt werd. Het is de eerste keer dat het gigantische springtuig ingezet wordt, dat meldt het Pentagon. In totaal zouden er 36 IS-militanten zijn gedood.

De bom zou omstreeks 19 uur lokale tijd gedropt zijn boven Achin, een district in de oostelijke provincie Nandarhar. Het is de eerste keer dat de zogenaamde MOAB (Massive Ordnance Air Blast) gebruikt werd. In militaire kringen wordt het springtuig de ‘Mother of all bombs’ genoemd. Het explosief werd ontwikkeld in 2003, tijdens de oorlog in Irak, maar werd daar nooit ingezet.

Het Pentagon bevestigt dat de bom geworpen werd, momenteel wordt de schade opgemeten. Generaal John Nicholson gaf het bevel, aldus CNN. Sean Spicer, woordvoerder van het Witte Huis, stelde nog tijdens een inderhaast bijeengeroepen persconferentie dat “de VS alle mogelijke maatregelen hebben getroffen om burgerslachtoffers en collateral dammage te vermijden”.

 

 

Het tuig weegt bijna 10 ton en kan enkel vervoerd worden met een vrachtvliegtuig, een ‘normale’ bommenwerper volstaat niet. Met een explosieve kracht van 11 ton TNT is het wapen echter beduidend minder verwoestend dan een atoombom, maar de psychologische impact op de vijand van de zulke ‘mega-wapens’ is echter wel van dezelfde orde. De bom zou uiterst effectief zijn tegen ingegraven legers, niet enkel door de enorme schokgolf, maar ook omdat de explosie alle zuurstof wegzuigt.

Tijdens zijn campagne stelde Trump nog “the shit out of ‘em (IS)” te willen bombarderen: