OVERZICHT. Zijn banken, winkels en gemeentehuizen dit verlengd paasweekend open?

Print
 OVERZICHT. Zijn banken, winkels en gemeentehuizen dit verlengd paasweekend open?

De kans is groot dat u tijdens het lange paasweekend voor een gesloten deur staat als u wil gaan winkelen of naar de bank moet. Kijk hier wat zeker gesloten is en waar u toch nog terecht kan.

Febelfin, de federatie voor de Belgische financiële sector, laat op zijn website weten dat de banken van vrijdag tot en met maandag gesloten zijn. Klanten kunnen wel elektronisch bankieren en terecht in de selfbanks, aan de betaalterminals en de biljettenverdelers.

Postkantoren zijn morgen, vrijdag, wel gewoon open en u krijgt gewoon uw post. Maandag is een feestdag en geldt de zondagsregeling. Dan zijn de postkantoren toe en is er geen post- of krantenbedeling.

Wie dringend naar het gemeente- of stadhuis moet, kijkt het best vooraf naar de openingsuren aangezien de gemeenten en steden zelf mogen beslissen over hun sluitingsdagen. Sommige gemeentehuizen sluiten vrijdagmiddag al de loketten.

De politiediensten blijven altijd bereikbaar, ook op feestdagen, al zullen de bijkantoren gesloten zijn op Paasmaandag.

Meeste bakkers open

Huisvuil wordt maandag niet opgehaald. Dinsdag zijn er extra ophalingen om de verloren dag in te halen.

Winkels zijn morgen, vrijdag, gewoon open. Ook op zaterdag. Zondag en maandag zijn de meeste winkels dicht. Sommige AD en Proxy Delhaizes en Albert Hein zijn wel open. Zoek op de site of jouw winkel in buurt open is en tot hoe laat. Zo bespaar je jezelf een nutteloze verplaatsing. Carrefour, Aldi en Colruyt zijn dicht op Pasen en paasmaandag.

“Wat de kleinhandel betreft zijn nagenoeg alle bakkers open op zondag en veel ook op maandag. Hetzelfde met slagers. Ook heel wat superettes zullen zondag- en maandagochtend open zijn. Pasen is een feestdag, maar het is geen typisch familiefeest zoals Kerstmis. Vandaar dat veel winkeliers beslissen om toch open te doen”, zegt Sven Nouten van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen.

Openbare markten gaan wel gewoon door.

Zaken die normaal wel op zondag open zijn zoals AS Adventure zijn met Pasen uitzonderlijk gesloten. Ook op paasmaandag blijven ze dicht.

De ZEB Stores zijn wel open op paasmaandag en geven zelfs extra koringen. Sommige ZEB-winkels zijn op Pasen open.

Shoppingcentra zoals Wijnegem Shopping zijn gesloten op pasen en paasmaandag.

Wie toch wil gaan shoppen op paaszondag of paasmaandag kan naar Maasmechelen Village gaan. De winkels zijn open van 10 uur tot 19 uur.

Pretparken en dierentuinen zijn uiteraard wel open en verwachten een druk lang weekend.