Geen Belgische medailles op tweede dag WK baanwielrennen

Print
Geen Belgische medailles op tweede dag WK baanwielrennen

Robbe Ghys Foto: Marc Van Hecke

Debutant Robbe Ghys is donderdag na een meer dan verdienstelijke wedstrijd op de tweede dag van het WK baanwielrennen in Hongkong op een negende plaats geëindigd in de scratch. Het goud ging naar de Pool Adrian Teklinski, zilver was voor de Duitser Lucas Liss en de Brit Christopher Latham pakte brons.

Het begin van de wedstrijd - 60 ronden, goed voor 15 kilometer - bleef gesloten en in de eerste twintig ronden viel geen aanval te noteren. Het was uiteindelijk de Fransman Morgan Kneisky die een eerste keer versnelde, maar veel vrijheid kreeg hij niet. Daarna waagde de Pool Teklinkski zijn kans, ook zonder succes en alles troepte weer samen.

De Duitser Lucas Liss en de Brit Christopher Latham wonnen zilver en brons. Half koers verscheen er een kwartet voorin. Wat later koos Ghys met de Fransman Morgan Kneisky voor de aanval. Eerst de Italiaan Francesco Castegnaro aan en daarna de rest van het peloton. Op anderhalve kilometer van het einde ritste Teklinski weg. Er werd even getalmd in het peloton en dus bleef de Pool buiten schot. De Zwitser Gaël Suter reageerde als eerste, maar werd net voor de streep gegrepen, en eindigde vijfde na na de Nederlander Wim Stroetinga.

Robbe Ghys: “Er zat niet genoeg op”

Limburger Robbe Ghys had gemengde gevoelens na de scratch. “Enerzijds ben ik tevreden dat ik hier als 20-jarige al van kan proeven”, zegt de belofte van Lotto-Soudal U23. “Het Belgisch record en de duik onder de 4’ in de ploegenachtervolging stond hoog op mijn verlanglijstje. Dat lukte en daar ben ik blij mee.

Dat mijn conditie top is, had ik graag extra in de verf gezet in de scratch. De aanval even voorbij half koers was perfect. Met Kneisky kreeg ik de juiste pion mee. Er zat echter onvoldoende op om weg te geraken. Op tien ronden van het einde wist ik al dat het over was. Negende, er zat meer in, maar ik trek me op aan het gegeven dat ik heel veel ervaring kon opdoen en er nog veel kansen volgen.”

Nicky Degrendele al vroeg uitgeschakeld

Bij de vrouwen werd Nicky Degrendele eerder op de dag al vroeg uitgeschakeld, zij strandde in de zestiende finale in de sprint na verlies tegen de Colombiaanse Bayona Pineda. De wereldkampioene bij de junioren in het keirin van 2014 en de vice-Europese kampioene van 2016 mag wel nog aan de bak in het keirin op dit WK. Op de Wereldbeker in Cali, waar vooral veel jonge pistiers aan de bak waren, behaalde ze midden februari van dit jaar nog een derde plek in het keirin.

Morgen vrijdag koerst Lotte Kopecky het omnium en doet Kenny De Ketele een gooi naar de wereldtitel in de puntenkoers.